Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gnosjö kommun får ett gated community

Planskiss på hur bostäderna ska se ut.
Foto: Skiss: Strandudden
Området är 20 hektar stort och ligger vid Nissafors, nordväst om Gnosjö.
Foto: Gnosjö kommun

Gated community finns snart i Gnosjö kommun.

Cirka 150 bostäder ska byggas bakom bevakade grindar.

– Det handlar om trygghet, säger initiativtagaren Mikael Eliasson till SVT Nyheter Jönköping.

Företeelsen med ett inhägnat område med låsta grindar där bara de boende kommer in har funnits länge i bland annat Sydamerika, USA och Sydafrika.

Nu har den även kommit till Gnosjö kommun, rapporterar SVT Nyheter Jönköping.

Det skyddade bostadsområdet som är helt privat och stängt för allmänheten ska rymma cirka 150 bostäder, lekplats, spa, boulebana samt en privat badplats. Det kommer även finnas en vaktmästare i området.

– Det handlar om trygghet. I den perfekta världen kan man lämna sin bil olåst, men så är inte verkligheten, säger Mikael Eliasson till SVT Nyheter Jönköping.

Avfärdar kritik

Intill bostadsområdet som kallas Strandudden ligger samhället Nissafors med cirka 300 invånare.

Kritiken mot gated communities har ofta handlat om att de skapar klyftor mellan människor. Men Mikael Eliasson ser inget konstigt med att stänga in sig bakom murar och en grind.

– Det finns olika områden inom varje kommun, jag ser ingen skillnad i det. Man får röra sig här, hela strandpromenaden är för allmänheten också, men det är som vilken tomt som helst. Folk går ju inte in i trädgården hemma hos dig heller, säger han till SVT Jönköping.

Klart om två år

Och enligt honom är intresset stort. Redan ska flera danskar och boende både från kommunen och utanför ha hört av sig till honom.

Bostadsområdet planeras att bli klart om cirka två år.