Sommaren har känts långt borta – men nu är den snart äntligen här! Foto: Tomas LeprinceSommaren har känts långt borta – men nu är den snart äntligen här! Foto: Tomas Leprince

Sommaren har känts långt borta – men nu är den snart äntligen här!

 Foto: Tomas Leprince
Foto: Tomas LeprinceFoto: Tomas Leprince
 Foto: Tomas Leprince

Glädjebeskedet: Snart kommer värmen igen

Publicerad

Efter en minst sagt blöt midsommar kommer äntligen solen.

Över 25 grader och en fin sommarvecka – nu kommer den riktiga värmen i hela landet.

– Ett högtryck drar in med tyngdpunkt över Skandinavien, säger Johan Groth, meteorolog på väderinstitutionen Storm.

Vädret har varit instabilt i hela Sverige under sommaren. Perioder med riktig sommarvärme med temperaturen upp till 27-28 grader har blandats med riktigt låga temperaturen och regn. I skånska Åhus har det till och med haglat.

Överlag har sommarvädret varit regnigt och tråkigt i hela landet.

– Vädret har varit bedrövligt, framför allt i Sydsverige. Uppe i norr har midsommarvädret varit helt okej, men inte här nere, säger Johan Groth.

Men i nästa vecka kan vi däremot räkna med en helomvändning i Sydsverige – och en fortsättning på midsommarvädret i norr. Solen ska enligt prognosen titta fram, och det med besked.

– Från tisdag i nästa vecka blir det hyggligt. Framför allt på onsdagen får vi ett riktigt sommarväder, säger Johan Groth.

"Ser inte något som kan hota fina vädret"

Det fina vädret håller i sig under hela veckan.

Prognosen berättar att vädret på både torsdag och fredag blir riktiga superdagar med sommarvärme och temperaturer som klättrar över 25 grader.

Och även om helgen inte blir lika fin som veckan, kan vi ändå räkna med ett hyggligt väder i hela landet.

– Prognosen jag har sträcker sig egentligen bara fram till lördag. Men jag ser inte något som skulle kunna hota det fina vädret på söndag, säger Johan Groth.

– Samtidigt ska man veta att sommarväder ofta är lurigt. Det kan ändras väldigt fort, fortsätter han.

Sommarvärme för andra gången

Värmen under 2015 års sommar har gått i vågor. Vissa perioder har varit strålande sol och höga temperaturer. Andra har det varit regnigt och tråkigt.

Om värmevågen som kommer nästa vecka är här för att stanna är fortfarande för tidigt att säga.

Men oavsett blir det en liten paus från sommarregnet.

– Det är ett högtryck som drar in över Baltikum och som har sin tyngdpunkt över Skandinavien. Om det är bestående är svårt att säga.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag