Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Glädjebeskedet: Våren är kommen i Sydsverige

Den meteorologiska våren har kommit till Sydsverige. Foto: LEIF JACOBSSON
Snart är det fullt med spirande blommor i det gryende gräset. Foto: NINA BERGSTRÖM

Äntligen! Den meteorologiska våren är här.

Även om snön kommer tillbaka i Sydsverige kan det inte längre räknas som vinter.

Håll ut, snart är det fullt med spirande blommor i det gryende gräset.

Den meteorologiska våren är kommen i Sydsverige. I Skåne, Halland, Blekinge och på södra Öland står backarna snart fulla med blomster och grönt gräs.

– Vi fick in de sista observationerna på torsdagskvällen. Så nu är klart. Våren kom till Skåne den 15 februari, säger SMHI:s meteorolog Emilie Bäckström till P4 Malmö.

Den 15 februari är det tidigaste möjligaste datumet för den meteorologiska vårens ankomst. För att det ska räknas som vår krävs det att dygnsmedeltemperaturen ligger på plusgrader minst sju dygn i sträck.

– Och det har vi haft. Det har ju varit ovanligt varmt för årstiden – trots att fredagsmorgonen i Skåne var lite kallare igen. Men det ska bara vara ett tillfälligt bakslag.

Sol på flera håll i landet

Helgen ser ut att bli solig i flera delar av Götaland. På vissa orter, så som i Malmö, Kalmar och Helsingborg, kan söndagstemperaturerna närma sig tvåsiffrigt. 

Mildare väder kan räknas även på fler håll runtom i Sverige.

– Det blir plusgrader under helgen i hela landet och även nästa vecka bjuder på ganska milt väder. Vissa dagar kan vi komma upp i tvåsiffriga plusgrader, även i Svealand vilket i så fall blir första gången i år, säger Lasse Rydqvist, meteorolog på väderinstitutet Storm, till Expressen.

Lasse Rydqvist, meteorolog på väderinstitutet Storm. Foto: StormGeo/Pressbild

SMHI: Kan bli kallt igen

Trots att den meteorologiska våren har anlänt kan det fortfarande bli kallt – däremot kommer det inte längre räknas som vinter. Graderna kan fortfarande krypa under nollan.

– Detta betyder inte att det inte kan bli snö och kyla i Skåne framöver, men det har ingen betydelse för den meteorologiska definitionen av vår som gäller från och med nu, säger Bäckström till P4 Kristianstad.

När våren anländer beror på det geografiska läget. I söder blir det i regel meteorologisk vår tidigare än i norr. Enligt SMHI brukar våren komma till Malmö runt den 22 februari – medan Kiruna ofta får vänta ända till 1 maj.

 

Hur njuter du av våren?

Anna Almkvist, 37, Gunnar Åberg, 8, Juni Almkvist, 4, Jessica Bengtsson, 41, Sigge Almkvist, 6 oxh Fredik Åberg, 47. Foto: Fritz Schibli

Anna Almkvist, 37, jobbar inom logistik och är från Malmö:

– Jag har precis sprungit – det är så som jag njuter. Man blir pigg och positiv.

Jessica Bengtsson, 41, säljare, Malmö:

– Man blir lycklig av att sol och ljus. En kaffe på bryggan med barn och vänner, så njuter jag av våren.

Fredrik Åberg, 47, ekonom, Malmö:

– Det här får mig att begripa varför jag bor i Skåne. Jag kommer från norra Sverige och de har inte denna vår. Vi kommer åka ut och cykla i timmar i helgen.

 

Anna Edqvist, 47, biträdande rektor, Malmö. Foto: Fritz Schibli

Anna Edqvist, 47, biträdande rektor, Malmö:

– Jag tycker om att vara ute och vandra i det fina landskapet. Det är helt underbart. Jag ser fram emot våren och värmen, det är en fantastisk tid. Jag känner glädje över att solen kommit och att våren är på väg.

 

Kerstin Petersson, 45, sjuksköterska, Malmö med hunden Doris. Foto: Fritz Schibli

Kerstin Petersson, 45, sjuksköterska, Malmö med hunden Doris, 6:

– Jag tycker om att gå promenader här på hundrastplatsen och dess omgivningar. Just i dag går jag utan handskar och det är första gången för i år – en härlig känsla. I dag kan man även känna solen värma ansiktet, jag blir glad av det.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!