Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Glädjebeskedet efter bråket – traditionen tillbaka i SVT

Efter förra årets ramaskri är det nu klart att SVT sänder Studentsångarnas konsert den första maj. Foto: JOHAN NILSSON / TT NYHETSBYRÅN

Förra året blev det ramaskri – SVT skulle inte sända Studentsångarna i Lunds traditionsenliga konsert den första maj. 

Men nu kommer goda nyheter. 

– Jag kan glädja alla att vi har fått positiva besked från SVT, säger Tomas Hagström, ordförande i Lunds studentsångare.

Som traditionen bjuder brukar våren hälsas välkommen av Lunds studentsångare i en konsert från Lundagård på första maj. Evenemanget brukar sändas i SVT.

Men förra året slog beskedet ner som en bomb, SVT skulle inte sända.

– Vi värnar om traditioner och vill att det ska kännas i SVT när det är högtider. Men vi är även måna om att göra det på olika sätt och skildra olika traditioner och evenemang på olika platser runtom i landet, sa Eva Beckman från SVT då.

Men kritiken lät inte vänta på sig. Många blev upprörda. Konserten hade direktsänts i tv sedan 1974, i radio sedan 1920-talet. År 2000 tittade nästan en miljon svenskar på programmet, 2017 lockades 400 000, vilket ändå får anses vara mycket för ett konsertprogram.

– Vi tycker förstås att detta är väldigt tråkigt. Vi kan inte lägga oss i SVT:s prioriteringar och beslut. Men många runtom i landet kommer inte att tycka det här är så bra. Det är älskad tradition som har sänts både i radio och i tv många år, sa körens dirigent Andreas Lönnqvist då. 

Konserten i Lundagård den första maj är ett säkert vårtecken. Foto: PETER J OLSSON

Vill hälsa våren välkommen tillbaka

Efter all uppståndelse backade SVT – och konserten sändes precis som vanligt den första maj. I år gör SVT inte om misstaget att stryka traditionen från tablån. 

– Jag kan glädja alla att vi har fått positiva besked från SVT - även i år blir det TV-sändning av vårsånger, säger Tomas Hagström som är ordförande i Lunds studentsångare.

Varför är det viktigt att alla kan få ta del av konserten?

– Vi vill med sångerna från universitetstrappan i Lund hälsa våren välkommen tillbaka i hela vårt land, säger Tomas Hagström. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!