Glädjebeskedet: De får vaccinet tidigare

Vaccinationerna för skåningar i åldrarna 35-39 år tidigareläggs från början av juli till mitten av juni.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Eva Melander menar att skåningarna måste fortsätta att vara försiktiga. – Just nu pekar alla siffror åt rätt håll men det är alldeles för tidigt att andas ut.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vaccinationerna av skåningarna rullar på i bra takt. 

Under fredagen kom Region Skåne med beskedet att vaccinationerna för alla personer på 35-39 år tidigareläggs från början av juli till mitten av juni. 

Coronasmittan fortsätter att minska i hela Skåne. En trend som syns tydligt på siffrorna även ett par veckor tillbaka i tiden. Ändå uppmanas skåningarna att vidta försiktighet.

– Just nu pekar alla siffror åt rätt håll men det är alldeles för tidigt att andas ut. För att den här positiva trenden ska fortsätta måste vi alla hjälpas åt att och följa de rekommendationer som finns ett tag till, säger smittskyddsläkare Eva Melander i ett pressmeddelande från Region Skåne.

Tidigarelagd vaccineringsplan

Vaccinationerna går lite snabbare än planerat och på fredagen meddelade Region Skåne att alla födda 1991 eller tidigare kommer att kunna vaccineras tidigare än planerat. För några dagar sedan var planen att vaccinationsstarten av 35-39-åringar i Skåne skulle ske i början av juli, nu är planen mitten av juni. 

Bland skåningar över 65 år är mer än 50 procent fullvaccinerade mot covid-19. Sammanlagt har skåningarna fått 750 000 vaccinationsdoser. Knappt 46 procent av alla över 18 år i länet har fått sin första dos och 22 procent av dem är fullvaccinerade. Bara under torsdagen fick drygt 18 000 skåningar vaccin.

För närvarande vaccineras åldersgruppen över 40 år och Region Skåne understryker att det är viktigt att planera vaccinationsdoserna så att dosintervallet synkar med semesterplanerna.

Region Skåne som tidigare fått kritik för sitt omständiga bokningssytem har nu lanserat en samlingssida för vaccinbokningen och skriver i sitt pressmeddelande att sidan i veckan slog rekord med 79 000 besök på en dag. 

DÅ SKA VARJE ÅLDERSGRUPP KUNNA BOKA VACCINTID

35-39 år, född 1986 eller tidigare, kommer att kunna boka tid med start i mitten av juni.

30-34 år, född 1991 eller tidigare, kommer att kunna boka tid med start i början på juli.

18-29 år, född 1992 eller senare, kommer att kunna boka tid med start i slutet av juli.


Källa: Region Skåne

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!