Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Glädjebeskedet: Blir en varm och solig höst

Vad tycker du om att vädret ska bli fint?
Eva Sundberg, 42, lärare, och Beatrice Sundberg, 23, föräldraledig, dottern Alice. 1, och hunden Ruffe gör dem sällskap, Malmö.
– Jag tror bara att det är tillfälligheter att det blivit en så fin sommar. Sen tror jag inte att det kommer att vara lika varm i höst som det varit nu, men jag tror säkert att det kan bli en mild höst med härlig sol och värme, säger Eva.
– Jag hoppas att det blir mycket sol, men värmen är jobbig för Alice och då blir det jobbigt för mig med, säger Beatrice.
Foto: Sara Strandlund
Vad tycker du om att vädret ska bli fint?
Ahmed Alhamami, 29, lastbilschaufför, med sonen Gabriel, 1, Malmö.
- Det är så klart jättehärligt att höra att det ska bli fint väder. Samtidigt kan vi behöva lite regn, gräset är ju gult nu. Om vi får fint väder så ska vi bada och ha roligt tillsammans. Jag jobbar natt, så vi kan nog få några extra timmar tillsammans jag och Gabriel.
Foto: Sara Strandlund
Vad tycker du om att vädret ska bli fint?
Mohammed Zeyn, 17, grönsakshandlare, Malmö.
- Att det är fint väder betyder mycket för oss. Folk som ska till stranden kommer ofta förbi här och köper lite bär eller så. Regnar det så kanske de stannar inomhus.
Foto: Sara Strandlund
PASSAR PÅ. "Egentligen brukar jag inte gå på stranden i Sverige, men nu när det är så varmt går jag. Barnen tycker att det är jätteskönt att vara ute hela tiden och att vara på stranden", säger Magnus Eriksson, 43, egenföretagare, Helsingborg som var med barnen Elina, 5, och Douglas, 5, på Tropikal Beach i förra veckan. Foto: Stefan Lindblom/ Hbg-Bild

Har du misströstat över de senaste dagarnas åska, regn och svalare temperaturer?

Lugn, sommaren kommer tillbaka - och stannar över hösten.

– Augusti, september och oktober får många soliga och torra dagar, säger Todd Crawford på den amerikanska vädertjänsten WSI.

De senaste veckornas värmevåg har enligt många näst intill varit för bra och vi har på flera platser i Sydsverige sett temperaturer på över 30 grader. Nu rapporterar de danska meteorologerna på DMI om att en ny värmebölja snart kommer att skölja in över Danmark och Sverige- främst de södra delarna.

– När vi ser längre fram i tiden så kommer det att stabilisera sig igen och bli riktigt fint, säger Lars Henriksen innan han förklarar den senaste tidens hetta:

– Vi har haft ett högtryck nordöst om oss, över Finland och Ryssland. I och med att vinden högt uppe atmosfären har varit mycket stationär har lågtrycken har pressats ner i Mellaneuropa som fått sämre väder.

Värmen återkommer

Den närmsta veckan väntas nu ett mindre temperaturfall med sporadiskt regn, men sedan en bit in i månaden, då kommer värmen tillbaka.

– Det finns goda chanser för en ny värmebölja, säger Henriksens kollega Steen Hermansen.

Den varma sommaren vi fått så här långt kommer från ett högtryck i öst. Den närmsta veckan kommer vindarna att komma från de stora haven i väst och därmed vara nedkylda, där av det lite kallare vädret. Men så om lite drygt en vecka så vänder det igen och vi får en ny värmevåg, det blir en riktig indiansommar i Sydsverige.

– Det kan nog bli precis som den gångna veckan att vi får temperaturer långt upp mot 30 grader och det kommer nog att se likadant ut resten av sommaren sen, säger Hermansen.

Varm höst

Den som gillar varmt väder behöver därmed inte resa söderut för att finna höga temperaturer förrän tidigast i oktober.

– Vattnet runt Danmark har blivit så varmt att det kommer att hålla temperaturen uppe även på land långt in i september.

– September kommer att kännas som en riktig sommarmånad, avslutar Hermansen.

Men det är inte bara de danska meteorologerna som lovar gott om sol och värme. Även amerikanska vädertjänsten WSI har gått ut med samma värmelöfte till oss skandinaver.

– Augusti, september och oktober får många soliga och torra dagar. Det blir speciellt torrt i oktober medan det blir lite mer nederbörd i augusti-september, men också dessa månader blir torrare än normalt, säger Todd Crawford på WSI.

I samma rapport berättar amerikanerna att vi även får en extremare vinter än vanligt.

– Det finns indikationer på att vintern blir kall. Arktiskt luft väntas tränga söderut. Men det är fortfarande alldeles för tidigt för att göra en trovädrig vinterprognos, säger Crawford.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!