Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Glädje och sorg – för succéparen i ”På spåret”

Förra säsongen 2019 började ”På spåret” med sitt nya koncept att ha olika husband under säsongen, efter att innan det haft husbandet Augustifamiljen i tio år.
Erik Haag och Martin Haag vann tävlingen säsongen 2011/2012 men sedan gick de skilda vägar.
Foto: BHÅ / BILDUPPDRAGET AB
Johan Wester och Anne Lundberg hittade kärleken i varandra. Under ett tag var de ett par.
Foto: NILS PETTER NILSSON
Glädje och stolthet känner säkert vinnarna av ”På spåret”. Här firar Elisabeth Höglund och Jesper Rönndahl en av sina segrar.
Foto: BO HÅKANSSON / TT NYHETSBYRÅN

De har alla briljerat i ”På spårets” tågkupéer. Men efter att blommorna delats ut och studiolamporna slocknat har deras liv gått vidare. 

För vissa av dem i glädje, men för andra i moll.

Så här har det gått för succéparen i SVT-succén. 

Jesper Rönndahl och Elisabeth Höglund har två segrar och en andra plats.
Foto: SVT
Jesper Rönndahl blev utsedd till Årets skåning av Kvällsposten 2019.
Foto: JENS CHRISTIAN

Har drabbats av svåra tandproblem

ELISABET HÖGLUND och JESPER RÖNNDAHL

Säsonger: 2013/2014, 2014/2015 och 2015/2016.

Resultat: Två segrar och en andraplats. 

Journalisten och författaren Elisabet Höglund, 76, har många järn i elden. Flera gånger i veckan uppdaterar hon sin blogg och tycker till om allt från politik till skidskytte. 

Hon har under de senaste åren drabbats av svåra tandproblem, efter att ha drabbats av näringsbrist och inflammationer.

– Jag redan lagt ner flera hundra tusen på mina tänder, och nu blir det ytterligare... Jag hoppas att det inte blir hundra tusen till, sa Elisabet Höglund i Fredrik Ralstrands podcast ”TV-fabriken” förra vintern.

Tävlandet i tv upphörde inte med ”På spåret”. 2017 deltog hon i ”Hela kändis-Sverige baka” i TV4. 

Jesper Rönndahl, 41, har fortsatt sin tv-karriär efter ”På spåret”.  2018 blev han programledare för satirprogrammet ”Svenska nyheter” i SVT. Efter tre säsonger valde Rönndahl att hoppa av, han sa så att han inte var tillräckligt intresserad av politik för att leda programmet.

Tillsammans med sin fru Marie Agerhäll har Jesper Rönndahl skapat komediserien ”Dips” som sändes i SVT 2018. Framgångarna har inte gått obemärkt förbi på hemmaplan. 2019 blev Jesper Rönndahl utsedd till ”Årets Skåning”. 


Ingela Agardh och Stefan Holm.
Foto: SVT
Ingela Agardh avled 2008. Hon blev 59 år.
Foto: SVT
Stefan Holm har efter idrottskarriärens slut ägnat sig mycket åt sin favorithobby legobyggande.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL
Stefan Holm tränar också sin son Melwin Lycke Holm i höjdhopp. I somras vann han SM.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Tränar sin son – och bygger Lego

INGELA AGARDH och STEFAN HOLM

Säsonger: 2003/2004 och 2004/2005. 

Resultat: En seger och en andraplats.

2008 avled Ingela Agardh i bröstcancer, hon blev 59 år. Hon hade levt med sjukdomen i många år, 20 år tidigare trodde hon att hon var fri från den, men den kom tillbaka. Ingela Agardh var väldigt öppen med sin cancer. Hon visste att den kanske skulle komma att ta hennes liv men sa att hon inte kände någon dödsångest. Samma år som hon dog kom hon ut med boken ”Den största nyheten” där hon berättade om sin nyfunna kristna tro.

Den förra OS-guldmedaljören, höjdhopparen Stefan Holm, 44, vann även ”På spåret” säsongen 2005/06 med Katarina Mazetti. Han har flera gånger sagt att det är viktigt för honom att påtala att han är dubbel vinnare. 

Stefan lägger numera mycket tid på att träna sin son Melwin Lycke Holm. I somras blev han den yngste höjdhopparen på herrsidan någonsin att ta SM-guld. Han var 15 år då, nu har han hunnit fylla 16.  

Ett annat intresse är Lego. Holm har släppt en bok där han illustrerat 21 stora svenska sportögonblick – byggda i lego. Boken kom till efter en diskussion på Facebook, där Patrik Sjöberg uppmanade Holm att skriva en bok om lego. Efter att boken släppts skickade Holm ett exemplar till Sjöberg. 

– Det är inte med glimten i ögat som Holm skickar en bok till mig, för honom är det en stor grej. Men jag kommer inte att läsa boken, svarade Patrik Sjöberg.

Johan Wester och Anne Lundberg vann tävlingen en gång.
Foto: SVT
I samband med tävlandet i ”På spåret” fattade Anne Lundberg och Johan Wester tycke för varandra.
Foto: STEFAN FORSELL

Hittade kärleken – i varandra

ANNE LUNDBERG och JOHAN WESTER

Säsonger: 2006/2007 och 2007/2008. 

Resultat: En seger och en andraplats. 

Efter att programledaren Anne Lundberg, 54, och komikern Johan Wester, 52, vann ”På spåret” 2008 fann de kärleken – i varandra. Under ett tag var de ett par. 

Relationen var länge hemlig. I alla fall utåt. 

– Vårt förhållande var inte hemligt för våra nära och kära, jag har bara aldrig trivts med att prata om mina privata relationer offentligt, sa Anne Lundberg 2013.

Anne Lundberg har efter succén i ”På spåret” fortsatt varit en av SVT:s allra mest populära programledare. Hon har hand om succéer som ”Antikrundan” och ”Husdrömmar”

Sommaren 2019 gifte sig Anne Lundberg med byggkonsulten Allan Lindfors. Bröllopet ägde rum i Piso Livadi, som ligger på den grekiska ön Paros i Medelhavet. 

– Han är otroligt snäll och god och fin människa som jag respekterar högt. Vi tycker att samma saker är roliga, har hon berättat i en intervju med Kvällsposten. 

Även för Johan Wester har karriären fortsatt i SVT. Han var från 2018 till 2020 programledare för frågesportprogrammet ”Vem vet mest”. Men det lades ner i våras. 

– Det har varit kul och jag har njutit av det. Jag gillar att prata med människor, jag gillar kunskap och att vara nyfiken. Det gör att jag tycker att det är tråkigt att det slutar, sa han i en intervju med Aftonbladet.  


Martina Haag och Erik Haag var väldigt uppskattade när de satt i SVT:s tågkupéer.
Foto: SVT
Under åren de tävlade i ”På spåret” var Martin Haag och Erik Haag gifta.
Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM
Erik Haag har efter succén i ”På spåret” gjort flera program tillsammans med Lotta Lundgren. De har också blivit ett par.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL
Martin Haag är både en framgångsrik författare och skådespelare. Hennes roman ”Det är något som inte stämmer”, blev utsedd till Årets bok under Bokmässan i Göteborg 2016.
Foto: KARIN SÖRBRING
2018 tävlade Martina Haag tillsammans med Peter Magnusson men åkte då ut i gruppspelet.

Ansökte om skilsmässa året efter segern

MARTINA HAAG och ERIK HAAG

Säsonger: 2009/2010, 2010/2011 och 2011/2012.

Resultat: En seger, en finalförlust och en semifinalplats.

Det äkta paret Martina och Erik Haag blev folkkärt under sin tid i tågkupén. Många njöt av kemin dem emellan under tävlingarna. Därför blev många överraskade när paret bara ett år efter att de vunnit tävlingen ansökte om skilsmässa. 

Martina Haag, 56, har efter uppbrottet från Erik Haag fortsatt sin skådespelarkarriär och medverkat i filmer som ”Glada hälsningar från Missångerträsk” och ”Jag älskar dig − en skilsmässokomedi”. Hon har också synts i TV4-succén ”Let’s Dance”. Samtidigt skriver hon. Romanen ”Det är något som inte stämmer”, blev utsedd till Årets bok under Bokmässan i Göteborg 2016. 

– Det är en bok om skilsmässa. Det är inte en bok om min skilsmässa. Däremot är det en bok jag själv gärna läst när jag skilde mig. Då letade jag efter en handbok, men hittade ingen, sa hon till Hälsoliv tidigare i år

Erik Haag, 53, ligger bakom succé efter succé i SVT. Tillsammans med nya kärleken Lotta Lundgren har han varit programledare i program som ”Historieätarna” och ”Rapport från 2050”. De två har också spelat huvudrollen i tv-serien ”Bandet och jag”. 


Agneta Bolme Börjefors och Adde Malmberg, hade innan succén i ”På spåret” jobbat tillsammans i ”Söndagsöppet”.
Foto: ROGER TILLBERG / IBL
2001 förlorade Agneta Bolme Börjefors och Adde Malmberg mot Anette Kullenberg och Jesper Aspegren, men året innan hade de vunnit tävlingen.
Foto: BONNY HÅKANSSON / SVT
Agneta Bolme Börjefors blev 67 år.
Foto: CHARLES HAMMARSTEN / IBL

Blev diagnosticerad med bröstcancer

AGNETA BOLME BÖRJEFORS och ADDE MALMBERG

Säsonger: 2000/2001 och 2001.

Resultat: En seger och en semifinalplats. 

SVT-programledaren Agneta Bolme Börjefors och komikern Adde Malmberg, hade innan succén i ”På spåret” jobbat tillsammans i populära ”Söndagsöppet”.

Sex år efter ”På spåret”-segern blev Agneta Bolme Börjefors diagnosticerad med bröstcancer. Hon behandlades för sjukdomen och fortsatte jobba. I juli 2008 fick hon veta att cancern hade kommit tillbaka och spridit sig. En månad senare avled Agneta Bolme Börjefors. Den folkkära programledaren blev 67 år. 

– Vi kände varandra väl och funkade bra ihop, vi kompletterade varandra bra, har Adde Malmberg sagt om sin programledarkollega. 

I dag jobbar Adde Malmberg främst inom teatern, han är i gång med ”Evigt ung” som spelas på Helsingborgs stadsteater just nu. Sedan väntar komedin ”En timme i lugn och ro” som har premiär i början av februari nästa år på regionteatern i Jönköping. 

– Det jag kan är komedier. Men många har frågat om jag inte kan regissera annat än humor. Det vore spännande, så det kanske jag gör i framtiden. Det beror väldigt mycket på vilken pjäs det är och varför just jag skulle göra det, sa han till GP i samband med att han fyllde 65 år tidigare i höst. 


Full fart i kupén med Jessika Gedin och Hans Rosenfeldt.
Foto: SVERIGES TELEVISION AB
Jessika Gedin är progamledare för SVT-programmet ”Babel”.
Foto: JANNE DANIELSSON / SVT
Hans Rosenfeldt är framgångsrik författare.
Foto: AMIR NABIZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN
Hans Rosenfeldt ligger bakom succén ”Bron”. Här firar han tillsammans med huvudrollsinnehavaren Sofia Helin på Kristallen-galan.
Foto: SVEN LINDWALL

Drog in 21,5 miljoner – på ett år

JESSIKA GEDIN och HANS ROSENFELDT

Säsonger: 2009/2010, 2010/2011 och 2012/2013.

Resultat: En finalförlust, en semifinalplats och en gång ut i gruppspelet. 

Här är det enda paret i det här gänget som inte vunnit tävlingen, men tiden efter ”På spåret” har blivit desto mer framgångsrik. Inte minst för Hans Rosenfeldt, 56, som ligger bakom jättesuccén ”Bron” i SVT. Under 2019 drog han in 21,4 miljoner kronor. 

– Jag hade många välbetalda jobb. Det var ett bra år, helt enkelt, sa han i en intervju med Dina pengar. 

Under året visades den sista säsongen av ”Bron” och den brittiska favoriten ”Marcella” som går på Netflix avslutade sin andra säsong. Mångsidige Rosenfeldt har också släppt ett gäng böcker tillsammans med Michael Hjorth, nu i häst släppte han den första egna boken, polisromanen ”Vargasommar”. 

Efter att hon syntes i ”På spårets” tågkupéer tog Jessika Gedin, 50, över programledarskapet för litteraturprogrammet ”Babel”. Förutom att intervjua författare i SVT medverkar Jessika Gedin ofta i radioprogrammet ”Spanarna” i P1. Dessutom bevakar hon Nobelfesten för SVT. 

– Den är ett speciellt jobb på många sätt. Dels är det fantastiskt hur mycket man får lära sig. Jag är ju också en vetenskapsgroupie så det är extra speciellt att få vara i närheten av alla de här otroliga upptäckterna, sa hon nyligen till GP


Ellinor Svensson och Dick Harrison vann finalerna 2005 och 2013.
Foto: OKÄND
Ellinor Svensson har lagt tv-karriären bakom sig. Sedan 2004 jobbar hon som moderator på heltid.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Dick Harrison lever i Skåne tillsammans med sin fru Katarina Harrison och dottern Nalan.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Vill nå ut till kvinnor om bröstcancer

ELLINOR PERSSON och DICK HARRISON

Säsonger: 2004/2005 och 2012/2013.

Resultat: Två segrar. 

Med sex års mellanrum vann Ellinor Persson och Dick Harrison ”På spåret”. Strax efter den andra vinsten upptäcktes att Ellinor Persson hade drabbats bröstcancer. 

Under 2014 genomgick den tidigare programledaren flera operationer, cellgiftsbehandlingar och strålning. Tumörerna är borta men hon vill, på sin onkologs inrådan, inte kalla sig för ”friskförklarad”. 

Anledningen till att tumörerna missats på mammografiprov är något som kallas för täta bröst. Enligt Bröstcancerförbundets rapport från 2019 löper kvinnor med täta bröst fyra till sex gånger större risk att drabbas av bröstcancer. Nu lägger Ellinor Perssons kraft på att sprida just kunskap om täta bröst.

– Min egen historia är jag fruktansvärt trött på. Anledningen att jag fortsätter och blir någon slags ”bröstcancer-Ellinor” är ju för att nå ut med hur viktigt det är för alla kvinnor att ta reda på om de har täta bröst eller inte, berättade Ellinor för Expressen förra hösten. 

Tv-karriären har hon lagt bakom sig. Sedan 2004 jobbar hon som moderator på heltid.

Dick Harrison har fortsatt som professor i historia vid Lunds universitet, han har också gjort tv-program, skrivit flera böcker och deltar ofta och högljutt i debatten.

Nu senast har han och författaren Kristina Sjögren råkat i luven på varandra om TV4:s storsatsning ”Drottningarna”, som Sjögren är expert i. Han anser att avsnittet om drottning Kristina ”dignar av sakfel”. 

”Det är historieförfalskning ... I stället för att 900 000 tittare blir klokare blir de desinformerade ... Alltså bör programmen dras in, faktagranskas och revideras”, skriver Dick Harrison i SvD

Det här är "På spåret"

Den 27 november kommer ”På spåret” tillbaka i tv-rutan – både med nya ansikten och bekanta figurer. Programmet sänds sedan i SVT och SVT Play varje fredag fram till finalen den 19 februari 2021.

Programledare är givetvis Kristian Luuk och domare som vanligt Fredrik Lindström.

I programmet får svenska kändisar tävla i en frågesport som tar sin utgångspunkt i olika städer. 

Premiärprogrammet av ”På spåret” sändes den 5 september 1987. 

Tittarrekordet ligger på 3,7 miljoner från mars 1990. 

”På spåret” sändes första gången 1987

Succéprogrammet sändes första gången 1987.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!