Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gitte, 56, förlorade sin man under semestern

Vad händer vid ett dödsfall utomlands?
Gitte Knutson efterlyser bättre stöd och hjälp till personer som förlorat närstående.
Foto: Privat

Under semestern på Mallorca drabbades Mats plötsligt av en massiv hjärtattack. 

Hans liv gick inte att rädda – trots ihärdiga försök från frun Gitte Knutson och den spanska akutsjukvården. 

Efter dödsfallet har Gitte fått se en ny sida av Myndighetssverige: där informationen är bristfälligt och stödet alldeles för dåligt. 

– Det gör mig jätteupprörd att det inte finns någon information, säger hon.

Ingen kunde se dödsfallet komma.

59-åriga Mats var såväl aktiv som hälsosam. Han arbetade som fysioterapeut i Limhamn och var i bra fysisk form.

Han levde ett lyckligt liv ihop med barn och frun Gitte Knutson, som han varit gift med sedan 2008. Paret träffades redan 1982 på en folkhögskola. 

Men natten mot den 26 september tog livet plötsligt slut. Gitte hörde hur Mats började snarka högt: hon förstod att något inte stod rätt till och påbörjade hjärt- och lugnräddning.

Spansk akutsjukvård larmades till parets tillfälliga bostad i turistparadiset Mallorca. Men Mats liv gick inte att rädda – den massiva hjärtattacken tog hans liv, vilket Lokaltidningen var först att berätta om. 

Solsemestern slutade i tragedi. 

– Hela vår lilla lägenhet var fylld med poliser och vårdpersonal och jag satt där i mitt chocktillstånd och hade ingen att prata med. Allt det här hände från ingenstans och det var ett enormt trauma för mig, säger Gitte Knutson.

– De gjorde allt de kunde för att rädda livet på Mats. Men det handlar också om den efterlevande där, det är jätteviktigt i den stunden att ha någon att prata med under de första timmarna. 

”Möter döden på ett annat sätt”

Upplevde du att det fanns någon att prata med? 

– Nej, varken från spanskt håll eller från svenska ambassaden, vi var helt ensamma. Men jag fick veta att det fanns en svensk präst i Mallorca som jag kunde ta kontakt med och som var ett stort stöd. 

Nere i Mallorca fick Gitte även se svart på vitt hur annorlunda synen på döden är i Spanien jämfört med hemma i Sverige. Utanför bårhuset såg Gitte hur spanjorer som precis förlorat närstående skrattade, pratade och verkade glada och lyckliga.

Samtidigt som hon själv bar på ett enormt trauma och en ofantlig sorg.

– I Spanien möter man döden på ett helt annat sätt, och det finns i flera andra kulturer också. Man pratar mer om positiva minnen medan vi här i Sverige gör döden till en stor och undangömd sorg, säger hon. 

Efterlyser mer hjälp

Mitt i sorgen blev Gitte även tvungen att ta itu med allt pappersarbete och all byråkrati som kommer i kölvattnet av ett dödsfall. Hon berättar att myndighetskontakterna tagit mycket energi från henne – samtidigt som hon fått ytterst lite stöd och hjälp. 

Varken från myndigheter eller från försäkringsbolag.

– Det gör mig jätteupprörd att det inte finns någon kommunikation och det finns knappt någon information på hemsidorna. Vi är människor i stor sorg och vi behöver ta oss igenom allt detta utan att ha någon mänsklig person att prata med, säger Gitte.

– Jag tänker egentligen framför allt på andra som hamnar i samma situation, och som inte har samma styrka att reagera och agera som jag har. Många orkar inte och jag vet inte ens själv hur jag orkade ta mig genom alla kontakter. Det här är inte okej.

Om du själv får bestämma, vad vill du då se att myndigheter och försäkringsbolag ändrar i sina rutiner för att göra tillvaron enklare för personer som hamnar i din situation? 

– Vi behöver sluta gömma undan döden och bli bättre på att sprida information till efterlevande. Det bör finnas någon riktig person som verkligen tar hand om personer i trauma och i stor sorg. Det lilla man kan göra är att ringa upp, ha någon som hälsar och någon som kan berätta för efterlevande hur saker ska gå till. 

Mats avled plötsligt under semestern på Mallorca, natten mot den 26 september.
Foto: Privat

”En omtyckt person”

För egen del arbetar och ansvarar Gitte inom organisationen På Limhamn, som bland annat arrangerar olika offentliga mötesplatser och upplevelser i Limhamn.

Och hon berättar att arbetet varit ett stort stöd under sorgen, eftersom hon ständigt rör sig bland folk och sällan är ensam. 

– Jag har ett jobb som kräver mycket av mig och det har varit bra. Det fungerar för min del eftersom jag behöver vara i gång och jag behöver vara bland folk, säger Gitte, som beskriver Mats som en omtänksam person som satte andras behov före sina egna: 

– Han var fantastisk och det är klart alla säger så om en avliden. Men han var faktiskt en jättefin människa och han var väldigt omtyckt.

Det är kanske svårt för dig att svara på, men hur reser man sig egentligen när en partner från 30 år tillbaka bara går bort från ingenstans? 

– Ja, det är en bra fråga. Det finns en del av mig som aldrig kommer göra det. Jag kan stå vid mjölet på Ica och höra ett par som pratar, och då kommer tårarna. 

– Men jag har lärt mig hantera mina tårar. Jag kan inte stoppa dem men de tar inte längre överhanden. Livet går på något sätt vidare, säger Gitte. 

Så gör du hjärt-lungräddning på en vuxen 

Så gör du hjärt-lungräddning på en vuxen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!