Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Giraffhanen Marius har avlivats på Zoo

Marius avlivades trots protesterna.
Foto: Keld Navntoft

Nu är det över. 

Trots att hela världen engagerat sig i lilla giraffen Marius öde har Köpenhamn Zoo nu avlivat den 1,5-årige giraffhanen.

– Nu är giraffen död, säger Tobias Stenbæk. 

Trots massiva protester från omvärlden avlivades giraffen Marius under söndagsmorgonen vid Köpenhamns Zoo. 

– Nu är giraffen död. Det gick precis som planerat, säger kommunikationsansvarige vid djurparken, Tobias Stenbæk, till Ekstrabladet

Nyheten om att 1,5-årige Marius skulle avlivas spreds över hela världen i torsdags. Han beskrevs av djurparken som en fullt frisk giraffhane. Men orsaken till avlivningen var för att han var ett så kallat "överskottsdjur". De menade att de inte kunde ha kvar honom på grund av risk för inavel i giraffgruppen. 

– Han har stått inne i giraffstallet och fördes vid 09.20-tiden till veterinärstationen. Jag var själv inte på plats, men av vad jag förstått har allt gått lugnt och kontrollerat tillväga, säger Tobias Stenbæk till Expressen. 

Ska obduceras

Strax efter 10 kommer den planerade obduceringen av Marius att påbörjas. Enligt Tobias Stenbæk beräknar man att den tar cirka tre-fyra timmar. 

– Det är olika personer som kommer att närvara under obduceringen, bland annat veterinärstudenter. Vi hoppas att vi får reda på mer kunskap om giraffer som kan föra forskningen framåt, säger Stenbæk till Expressen. 

Han berättar att det utanför djurparken pågått två demonstrationer. Tobias Stenbæk har dock inga uppgifter om att några våldsamheter förekommit.

– De har varit lugna, inga upplopp, säger han. 

Frösö zoo försökte få Marius överflyttad till Sverige och den danske kändisagenten Claus Hjelmbak ville ge honom ett nytt hem i Hollywood.

Wahlström stöder avlivningen

Skansens Jonas Wahlström tycker ändå att beslutet om avlivning var rätt.

– Varken Frösö zoo eller Hollywood är med i svenska djurparksföreningen och man har som ståndpunkt att man bara ska samarbeta med de som är med i nationella eller internationella djurparksföreningar. Tänjer man på gränserna skulle det till slut stå massa giraffer på bakgårdar i Belgrad, säger han till Expressen.

Wahlström tycker att debatten och protesterna tagit för starkt uttryck.

– Visst, det är förståeligt. Det är ett sött djur med stora ögon och han har dessutom fått ett namn. Skulle det ha varit en skallerorm som avlivats så tror jag inte att så många hade reagerat.

– Och skulle man ha en söt liten älgkalv omhändertagen och bestämt sig för att avliva den så skulle det bli ett jävla liv. Alla skulle vilja rädda den lilla älgen, men samtidigt skjuts det 100 000 älgar i skogen varje år, säger Wahlström.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!