Foto: Köpenhamns Zoo
 Foto: Köpenhamns Zoo

Giraffen blir lejonmat på Köpenhamns Zoo

Publicerad

Giraffen Maruis dagar är räknade på Köpenhamns Zoo.

På söndag morgon avlivas det fullt friska djuret med en bultpistol. Sedan obduceras Maruis offentligt inför publiken innan han blir lejonmat.

Orsaken till det dramatiska beslutet är att giraffen hade oturen att bli ett "överskottsdjur". Om Maruis fått leva hade risken för inavel ökat, enligt djurparken.

Den förestående avlivningen på Köpenhamns Zoo har väckt stor uppmärksamhet i Danmark. Många har svårt att förstå varför djurparken, som årligen besöks av tusentals svenska familjer, gör så här mot den 1,5 årige fullt friska hangiraffen.

Förklaringen är enligt ledningen för Köpenhamns Zoo att djurparken ingår i ett europeiskt avelsprogram för sunda giraffer och andra djur i djurparkerna.

Det hela är föranlett av oron för inavel i djurbeståndet och den 1,5 åriga giraffhannen anses hamna utanför det program som den danska djurparken arbetar efter.

På Köpenhamns Zoo avlivas årligen 20-30 djur på det här sättet, enligt ledningen för djurparken.

Rovdjuren får äta Maruis

Djurparksledningen har sett sig förhindrad att försöka placera den dödsdömda giraffen i någon annan djurpark med hänvisning till programmet man är ansluten till.

Och att helt enkelt släppa ut Maruis i naturen anses inte heller vara något alternativ.

- Vi har inte sett det som något alternativ, säger djurparkens vetenskapliga direktör Bengt Holst i ett pressmeddelande.

Enligt direktören saknas även möjlighet att kastrera giraffen och låta honom fortsätta leva som vanligt i djurhägnet bland de andra girafferna.

- Vi tycker inte det vore någon framtid för honom, säger Bengt Holst.

På söndag klockan tio förs därför Maruis till dödskammaren där en veterinär väntar med bedövningsspruta. Därefter används bultpistol för att avliva det stora djuret.

- Efter avlivningen obducerar vi giraffen, det sker med alla djur som dör här på Zoo, säger Bengt Holst.

Senare kommer djurparkens rovdjur att få äta köttet efter Maruis.

Lars-Olof Strömberg
Lars-Olof Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag