Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Giraffen blir lejonmat på Köpenhamns Zoo

Foto: Köpenhamns Zoo

Giraffen Maruis dagar är räknade på Köpenhamns Zoo.

På söndag morgon avlivas det fullt friska djuret med en bultpistol. Sedan obduceras Maruis offentligt inför publiken innan han blir lejonmat.

Orsaken till det dramatiska beslutet är att giraffen hade oturen att bli ett "överskottsdjur". Om Maruis fått leva hade risken för inavel ökat, enligt djurparken.

Den förestående avlivningen på Köpenhamns Zoo har väckt stor uppmärksamhet i Danmark. Många har svårt att förstå varför djurparken, som årligen besöks av tusentals svenska familjer, gör så här mot den 1,5 årige fullt friska hangiraffen.

Förklaringen är enligt ledningen för Köpenhamns Zoo att djurparken ingår i ett europeiskt avelsprogram för sunda giraffer och andra djur i djurparkerna.

Det hela är föranlett av oron för inavel i djurbeståndet och den 1,5 åriga giraffhannen anses hamna utanför det program som den danska djurparken arbetar efter.

På Köpenhamns Zoo avlivas årligen 20-30 djur på det här sättet, enligt ledningen för djurparken.

Rovdjuren får äta Maruis

Djurparksledningen har sett sig förhindrad att försöka placera den dödsdömda giraffen i någon annan djurpark med hänvisning till programmet man är ansluten till.

Och att helt enkelt släppa ut Maruis i naturen anses inte heller vara något alternativ.

- Vi har inte sett det som något alternativ, säger djurparkens vetenskapliga direktör Bengt Holst i ett pressmeddelande.

Enligt direktören saknas även möjlighet att kastrera giraffen och låta honom fortsätta leva som vanligt i djurhägnet bland de andra girafferna.

- Vi tycker inte det vore någon framtid för honom, säger Bengt Holst.

På söndag klockan tio förs därför Maruis till dödskammaren där en veterinär väntar med bedövningsspruta. Därefter används bultpistol för att avliva det stora djuret.

- Efter avlivningen obducerar vi giraffen, det sker med alla djur som dör här på Zoo, säger Bengt Holst.

Senare kommer djurparkens rovdjur att få äta köttet efter Maruis.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!