Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gigantisk fettklump upptäckt i Malmö

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Fettklumpen som hittades i Malmös avloppsnät.
Foto: VA Syd
Arkivbild.
Foto: JESSICA GOW / TT NYHETSBYRÅN

”80x40 centimeter stor och fullpackad med tops”.

Så beskriver avfallsbolaget VA Syd den massiva fettklump som förra veckan hittades i Malmös avloppsnät.

– Vi har inte sett den storleken tidigare, säger Linda Johansson Häll, pressansvarig på företaget, till P4 Malmöhus.

Fettklumpen upptäcktes i samband med en rutinmässig spolning som görs för att underhålla avloppsledningarna.

– Vi märkte att det var lite tuffare på ett ställe och ut fick vi den här klumpen, säger Linda Johansson Häll till radion.

Den stora ansamlingen består av olika fetter som spolats ner i avloppet – exempelvis matlagningsfett som fått rinna ner i vasken. 

Kan locka till sig råttor

Fett som sköljs ner i avloppet riskerar inte bara att skapa proppar i ledningarna, det kan även skada reningsprocessen av vattnet.

”Större mängder fett som tar sig hela vägen till avloppsreningsverket riskerar även att skapa obalans i reningsprocessen. Fett i avloppet kan även bidra till problem med råttor”, skriver VA Syd i ett pressmeddelande.

Bolaget uppmanar malmöborna att tänka till innan de spolar ner något i avloppet.

– Vi ska ju inte spola ner något annat i toaletten än det som naturligt kommer från kroppen, kiss och bajs, och toalettpapper, säger Linda Johansson Häll till P4 Malmöhus.

Så kan du undvika att hälla fett i avloppet

Torka alltid upp fett med hushållspapper och släng i mat- eller restavfall innan du sköljer ur stekpannan eller kastrullen.

Mindre mängd fett kan hällas i en återförslutningsbar förpackning och sedan kastas i restavfallet/soppåsen. Exempelvis en PET- eller mjölkförpackning.

Har du större mängd fett (från fritering eller marinader från exempelvis glasburkar med soltorkade tomater eller tonfisk) kan du fylla en återförslutningsbar förpackning och lämna till en återvinningscentral. Maxgräns per inlämningstillfälle är 5 liter. Det är viktigt att försluta förpackningen ordentligt så att inte fett rinner ut.


Källa: VA Syd

Minns du det gigantiska fettberget under London?

Hälsorisker och stora kostnader följer med det växande problemet i Londons underjord.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!