Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Giftlarm på danska drottningens slott

Danska kungafamiljen, här drottning Margrethe och prins Henrik brukar tillbringa en del av sommaren på Fredensborgs slott.Foto: Tim Rooke/Rex
När det stora slottsparken vid Fredensborg skulle renoveras upptäcktes att jorden var förgiftad av slaggrester från ett stålvalsverk.Foto: Lasse Svensson

Drottning Margrethe och hennes familj promenerade i många år ovetande omkring på giftig slagg i slottsträdgården på Fredensborg.

Miljöskandalen upptäcktes när den 250 år gamla trädgården skulle renoveras.

5 000 ton slaggrester från ett stålverk låg nergrävt, avslöjar danska tidningen Børsen.

Fredensborg är danska kungafamiljens sommarresidens på norra Själland. Här har små prinsar och prinsessor intet ont anande lekt bland farliga slaggmassor.

Enligt tidningen Børsens avslöjande fraktades för tio år sedan 5 000 ton slaggprodukter från ett dansk stålsvalsverk upp till slottet. Slaggen användes som utfyllnad under promenadstråken i slottsträdgården. Att det inte direkt var miljövänliga produkter de kungliga spatserade omkring på var det ingen som reagerade på.

Uppdagades 2012

Giftskandalen uppdagades när den 68 hektar stora slottsträdgården skulle renoveras 2012. Nya träd planterades, gamla grävdes upp. I samband med det upptäcktes att jorden förgiftats.

Det var mycket föroreningar, och det borde man ha känt till, säger trädgårdsanläggaren Martin Poulsen till Børsen.

Jordmassorna fick grävas upp så att man kunde separera de giftiga slaggresterna. Det blev en dyrbar process som kostade över fem miljoner danska kronor. Budgeten för hela renoveringen låg på 66 miljoner danska kronor (cirka 87 miljoner svenska kronor).

Ville inte betala

Men sedan ville danska motsvarigheten till Statens fastighetsverk, Styrelsen for Slotte og Kulturejendomme (SLKE), inte betala räkningen för att ta hand om giftslagget, skriver Børsen.

Trädgårdsanläggaren fick sin ersättning först sedan han hotat att anmäla skandalen till folketingets ombudsman. I samband med att affären gjordes upp ville SLKE sätta munkavle på Martin Poulsen så att han inte skulle tala med pressen om giftslaggen, uppger han.

Men detta förnekas enligt tidningen Børsen av SLKE:s vicedirektör.