”Giftiga” kritiken mot kronprinsessan Mary

Kronprinsessan Mary och kronprins Frederik.
Foto: SANNA DOLCK / KVP
Kronprinsessan Mary.
Foto: HANNE JUUL/ALLER/MEGA / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ TT NYHETSBYRÅN

Den danska kronprinsessan Mary klär sig ofta dyrt och i mode.

Nu får hon kritik – inifrån kungahuset.

I sin nya bok går prinsessan Benedikte, enligt en dansk kungahusexpert, till ett ”giftigt” angrepp mot Mary.

Prinsessan Benedikte, som är drottning Margrethes lillasyster, är högaktuell i Danmark. Utöver att hon har en utställning som hålls i Köpenhamn på fredag har kungligheten nyligen skrivit släppt boken ”Benedikte – En kunglig prinsessa”. 

Och det är i den nya boken som prinsessan ger sin syn på nya och dyra kläder. Enligt kungahusexperten Søren Jakobsen kritiserar Benedikte prinsessan Mary, men utan att nämna hennes namn.

Så här skriver hon, bland annat, i boken:
När vi är på ett arrangemang är det för att stödja en sak. Vi är där för att ge uppmärksamhet och stötta organisationen. Därför bör vi heller inte klä oss i mycket dyra och extravaganta kläder. Det tror jag inte är bra. Det handlar också om att vi ska behålla fötterna på jorden

(...)

Jag köper alltid kvalitet, så att både materialet och modellen håller i många år. Jag kan inte ens drömma om att köpa en nederdel för bara en säsong. Man kan använda ett plagg flera gånger, så det inte heter: ” Nå, nu har hon en ny kjol igen.”

Prinsessan Benedikte kritiserar kronprinsessan Mary, enligt en kungahusexpert.
Foto: TIM ROOKE/REX SHUTTERSTOCK / TIM ROOKE/REX SHUTTERSTOCK REX FEATURES

Kritiserar kronprinsessan Mary

Nästan ett helt kapitel är vigt åt att kritisera val att köpa dyra kläder – och enligt kungahusexperten Søren Jakobsen råder inga tvivel om att vissa av påståendena är riktade direkt till kronprinsessan Mary. Hon har tidigare kritiserats för sin dyra stil.

– Kritiken skulle kunna vara rätt mot den mest framträdande i kungahuset, som är kronprinsessan Mary. Hon är mest aktiv, hon har flest plikter och hon har störst möjlighet att verka i det offentliga. Hon klär ofta upp sig i offentligheten och hon har en stor garderob till sitt förfogande, säger experten till Ekstrabladet.

Søren Jakobsens uppfattning är att prinsessan Benedikte vill ge ett budskap genom passagen i boken. 

Kungahusexperten drar paralleller till det brittiska kungahuset, där Megan har utrustats med en garderob för 700 000-800 000 med anledning av hennes graviditet.

– Något liknande ser man med Mary. Hon har en mycket stor garderob med dyra saker. Mycket byts ut och det köps nytt. Hon bär dyra smycken som har en unik design, och det är det prinsessan Benedikte pekar på. Hon vill inte att det ska bli en modeshow, och hon tycker att vi ska återanvända mer. Det är det helt motsatta som sker. Med prins Henrik och kronprinsessan Mary har konsumtionen ökat.

”Giftig kritik”

Enligt Søren Jakobsen är det mycket ovanligt att prinsessan Benedikte ger kritik offentligt – hon håller sig oftast i bakgrunden.

– Kritiken är ju egentligen rätt dämpad. Men det är mycket ovanligt för prinsessan Benedikte, som alltid varit mycket plikttrogen och tillbakadragen, att komma med en sådan kritik. Den är skarp och egentligen mycket giftig. Jag har aldrig hört henne komma med en enda kritisk sak om sin familj, säger experten till Ekstrabladet.

Borde kungligheterna klä sig i billigare kläder?

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!