Gick till attack utanför Ica – efter ryktesspridningen

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
20- och 21-åringen döms nu till fängelse.
Foto: Polisen
Attacken skedde precis utanför Ica Supermarket i Perstorp.
Foto: Polisens förundersökning

Rykten om att en 30-årig man skulle ha ofredat småflickor i Perstorp ledde till att han blev misshandlad och knivhuggen utanför Ica. 

Nu döms två män, 21 och 20 år gamla, till fleråriga fängelsestraff. 

”Det är fråga om en oprovocerad misshandel med livsfarligt vapen”, skriver tingsrätten i sin dom. 

Det var en kväll i augusti som två män gick till attack mot en 30-åring utanför Ica Supermarket i Perstorp. De överföll honom med sparkar och slag.

En av männen, en 20-åring, högg också 30-åringen med kniv. Allt fastnade på butikens övervakningskameror. 

30-åringen i polisförhör berättat om hur han upplevde knivhuggen. 

– I min hjärna tänker jag att dom kommer slå mig och sen gå därifrån men då tar han ut en kniv från tröjan och hugger mig. Jag känner att det finns en planering att dom ska hugga på en särskild plats. Det finns en planering om vad dom ska göra och hur, säger han. 

Senare under kvällen kunde en 20-årig man gripas, ytterligare några veckor därefter greps en 21-åring som varit anhållen i sin frånvaro. 

Här går männen till attack mot 30-åringen.
Foto: Polisen

Hört rykten

20-åringen, som höll i kniven, döms nu till två år och sex månader. 21-åringen döms till tre år och sex månaders fängelse. 

De båda männen åtalades för mordförsök men tingsrätten anser inte det vara klarlagt att de misstänkte agerat med uppsåt att döda. Därför döms de för grov misshandel. 

Anledningen till att 20-åringen får ett lägre straff är att han var 19 år gammal då brottet utfördes. 

I tingsrättens dom går det att läsa att 20-åringen gick till attack mot den 30-årige mannen eftersom han hade hört rykten om att han skulle ha ofredat småflickor i Perstorp. 30-åringen skulle också, enligt 20-åringen, ha gjort närmanden mot 20-åringens flickvän och andra tjejer i bekantskapskretsen. 

20-åringen och 21-åringen fastnade på övervakningsbilder flera gånger i samband med attacken.
Foto: Polisen

”Stundens hetta”

20-åringen har i polisförhör berättat om varför han använde sig av en kniv. Han hade tidigare under dagen sett att 30-åringen också bar på en kniv. 

– Det var i stundens hetta, jag var nervös. Han hade kunnat hugga mig också och jag vet att han hade en större kniv än vad jag hade. Så att det var stundens hetta, och dessutom var min kniv söndrig också, den var långt ifrån vass alltså, säger han. 

Han hävdar att det var självförsvar, men det avfärdar tingsrätten. I domen poängteras i stället att angriparna varit i numerärt överläge, vilket försvårat 30-åringens möjligheter att försvara sig. 

”På grund av detta får de tilltalade anses ha visat särskild hänsynslöshet och råhet, varför misshandeln ska bedömas som grov”, skriver man. 

TV: Fler nyheter från Sydsverige

27-åringen slog ihjäl Elin efter bråk om brädspel.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!