Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gick till attack mot sovande tiggare

Rättegången har dragit ut på tiden eftersom de drabbade lämnade landet några veckor efter händelsen. De har hörts i Rumänien.Foto: STEFAN LINDBLOM/ HBG-BILD
Rumänerna fick en sten genom rutan när de låg och sov i en skåpbil på parkeringen. En av männen blev nerslagen när han flydde för att hämta hjälpFoto: STEFAN LINDBLOM/ HBG-BILD

De rumänska tiggarna vaknade av att någon kastade in en sten genom bakrutan på bilen på ICA:s parkering i Perstorp. Nu har tre män dömts för misshandel, skadegörelse och ofredande efter händelsen i januari 2015.

Däremot fälls ingen av dem för hatbrott.

– Min uppfattning är att tingsrätten har gjort en riktig bedömning utifrån bevisläget, säger Karin Amédro, målsägandebiträde till rumänerna.

Händelsen i Perstorp är nästan två år gammal vid det här laget. Det var sent i januari 2015 och de sju rumänska medborgarna sov i en parkerad skåpbil på ICA:s parkering.

 – Men strax efter halv ett på natten så väcktes vi, för då kom det plötsligt stenar in genom bilrutan, berättade Marinela Botonog i Kvällsposten efteråt.

– Det blev fullt av krossat glas i bilen. Jag fick glasbitar i ansiktet och en sten träffade mig i pannan. 

En av männen i bilen försökte fly över parkeringen för att hämta hjälp men blev upphunnen och slagen. Attacken avbröts när en väktare kom till platsen och såg vad som var på gång.

Efteråt har de sju i bilen vittnat om rädslan de kände. Bland annat eftersom angriparna hällde in någon vätska i bilen. Det visade sig vara vatten men i situationen upplevde en av kvinnorna i bilen att det lika gärna kunde varit bensin. De anmälde händelsen till polis och fick sina skador omsedda. Men bara veckor senare lämnade de flesta av dem Sverige.

– Jag tror inte att de har varit tillbaka sedan dess, säger Karin Amédro.

"Stulit en hund"

Ett par veckor efter attacken blev tre unga män gripna och anhållna misstänkta för bland annat ofredande, grov misshandel och skadegörelse.

I förhör har männen berättat att de ölat på en lokal pub innan. Under kvällen diskuterades bland annat situationen med tiggare i Perstorp vid den här tiden. 

"Det var lite diskussion där om tiggarna i Perstorp och om att de hade försökt stjäla en hund från en äldre dam" berättar en av männen i förhör."

Händelsen utreddes inledningsvis som ett misstänkt hatbrott. Männen, som erkänt att de kastat sten genom rutan och slagit en av männen i bilen, har dock nekat till de misstankarna.

Tingsrätten anser inte heller att det anses "ställt utom rimligt tvivel" att männen gett sig på tiggarna på grund av deras "nationella och/eller etniska ursprung".

Villkorlig dom och skyddstillsyn

Förutom stenkastningen och misshandeln fälls en av männen också för övergrepp i rättssak efter att ha hotat ett vittne till tystnad. En av de tre männen frias från misstankarna om misshandel.

I domen väger tingsrätten in det faktum att männen redan suttit häktade i två månader och att de lever ordnade liv. Två av männen döms till villkorlig dom och den tredje till skyddstillsyn.

De ska även betala skadestånd för kränkningarna och för skadorna på bilen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!