Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gessle om scenen: "Kommer se coolt ut"

Gyllene tider återvänder till Halmstad och Marknadsplatsen när turnén lider mot sitt slut.Foto: Lisa Mattisson

Gyllene Tiders extrainsatta spelning i Halmstad är sommarens andra i hemstaden. Skillnaden är ny scendesign och ett tajtare band, enligt Per Gessle.

– Nu har vi blivit en grym poptornado som dragit genom landet och fått självförtroende och pondus av folkets ohämmade kärlek!

Gyllene Tiders segertåg fortsätter. Premiären i Halmstad drog 20 000 personer och i kväll är stadens söner tillbaka. Den här gången utan premiärnerver och med tankad turnérutin.

 

Några överraskningar för hemmapubliken?

– Ja, vi har ganska ny scendesign jämfört med Halmstad-premiären. Och det är mörkare ute nu så allt kommer att se lite extra coolt ut. Musikaliskt har vi ändrat en del sen premiären. Det tar ganska många spelningar innan man hittar det där flowet man vill ha i sitt program. Det har vi nu, skriver Per Gessle i ett mejl.

Bruce Springsteen, John Mellencamp, Gyllene tider, Wannadies. Popens hemortsskildrare är många.  

 

Vilken är din egen smalltown-favorit ur pophistorien?

– Klippans Centrum med Torsson.

 

Vad har småstäder som storstäder inte har för en popsnickare?

– Det händer ju inte så mycket på små orter och i små städer. Småstäder är som formgjutna för popnördar.

 

Har du upptäckt några nya livefavoriter i den egna låtskatten under turnén?

– Vi har testat lite olika låtar från förr, till exempel Arabiska nätter från 1978 som vi inte spelat live sen 1980. Det gavs aldrig ut på platta men den är grym. I och för sej ser 90 procent av publiken ut som fågelholkar när vi spelar den men den låter äntligen bra efter alla dessa år. Det mesta vi spelar är ju stora hits och kraften hos låtar som Gå & fiska!, Flickan i en Cole Porter-sång och Sommartider förvånar oss alltid.

 

Handen på hjärtat. Finns det någon låt ni helst hade sluppit spela?

– Slippa spela? Nej, verkligen inte. Jag får den frågan ofta av er journalister och jag förvånas varje gång. Vi har haft tur och lyckats samla på oss en enorm låtskatt som de flesta artister bara kan drömma om. När jag står på scen med Gyllene Tider, Roxette eller som soloartist så handlar det om att kommunicera med publiken.

– Att ha skrivit en låt som betyder någonting för en annan människa är den högsta belöningen i min bok. Jag blir både rörd och tacksam. Hur ska jag kunna sluta spela till exempel Sommartider om 250 000 människor vill höra den? Och varför?

 

Det börjar närma sig refrängen för turnén. Är det vemodigt eller kanske till och med skönt?

– Det blir alltid mycket speciella spelningar med Gyllene Tider. Vi har en väldigt aktiv publik. Allt har gått väldigt fort, jag hade gärna kört 50 gigs till. Men det blir säkert mer Gyllene Tider vad det lider. Det känns som vi bara har börjat!

 

Egna planer för hösten. Semester eller nya projekt?

– Full rulle i studion med nya projekt såklart!

 

Vi leker med tanken att du fick ge den yngre Per Gessle tips inför Gyllene Tiders första turné. Vad skulle du råda den unge mannen?

– Lita på din magkänsla. Den räcker långt.