GRÄVDE UPP STENEN. Gert och Carin Nilsson i skånska Fuglie hittade en gravsten under golvet hemma i tv-rummet. Nu vill de veta mer om sina gamla grannar. Foto: Lasse SvenssonGRÄVDE UPP STENEN. Gert och Carin Nilsson i skånska Fuglie hittade en gravsten under golvet hemma i tv-rummet. Nu vill de veta mer om sina gamla grannar. Foto: Lasse Svensson
GRÄVDE UPP STENEN. Gert och Carin Nilsson i skånska Fuglie hittade en gravsten under golvet hemma i tv-rummet. Nu vill de veta mer om sina gamla grannar. Foto: Lasse Svensson
INGET SKELETT. Nej, det finns inga människor begravda i Gert Nilssons tv-rum. Han lyfte på stenen och kollade när KvP var där. Foto: Lasse SvenssonINGET SKELETT. Nej, det finns inga människor begravda i Gert Nilssons tv-rum. Han lyfte på stenen och kollade när KvP var där. Foto: Lasse Svensson
INGET SKELETT. Nej, det finns inga människor begravda i Gert Nilssons tv-rum. Han lyfte på stenen och kollade när KvP var där. Foto: Lasse Svensson
HÅRD UPPTÄCKT. Så här såg gravstenen ut. Foto: Lasse SvenssonHÅRD UPPTÄCKT. Så här såg gravstenen ut. Foto: Lasse Svensson
HÅRD UPPTÄCKT. Så här såg gravstenen ut. Foto: Lasse Svensson

Gert hittade mystisk gravsten i tv-rummet

Publicerad

Fuglie. Gert Nilsson, 58, i Fuglie söder om Malmö blev paff när han grävde upp golvet i tv-rummet - och spaden slog i en gravsten.

- Jag har jobbat på byggen i 40 år, men aldrig varit med om något sådant här, säger han.

Nu tänker hans fru Carin, 56, ta reda på mer om de döda.

Gert och Carin har bott i huset i Fuglie utanför Vellinge sedan 1987. Gert är byggnadssnickare och har renoverat större delen av huset genom åren. Nu har turen kommit till tv-rummet och där började han med att riva upp golvet.

- Jag grävde undan för att komma ner en bit när spaden slog i något hårt. När jag fortsatte och fick röjt runt den så tänkte jag "det är fan en gravsten", säger Gert Nilsson.

- Jag försökte lyfta på den, men den är väldigt tung.

Stenen är välbehållen och all text är fullt läsbar. Där finns två mansnamn: Jöns Eriksson som dog 1843 och Måns Nilsson som dog 1851. Därefter kommer "deras maka" Karna Månsdotter som avled 1884, 68 år gammal.

- Hon var väl gift först med Jöns och sedan med Måns, säger Carin Nilsson.

Bodde på samma gård

Alla tre har bott på gården "No 19 Fuglie" - samma fastighet som Gert och Carin bor på i dag. Människorna på stenen är som deras grannar för 150-200 år sedan.

Huset där stenen ligger är en före detta drängstuga som inte byggdes förrän omkring år 1900. Då hade Karna Månsdotter redan varit död i över 15 år.

Prästen Inger Krigström har en idé om hur gravstenen hamnade under golvet i byggnaden. Hon är komminister i Hammarlövs församling, dit Fuglie hör.

- Det byggdes en ny kyrka i Fuglie 1903-04. Den var större än den gamla så en del gravplatser måste tas bort, berättar hon.

- Det kan vara så att de efterlevande tog hem den här gravstenen när graven lades om.

Vill veta mer

Carin Nilsson säger att hon gärna vill veta mer om personerna på stenen. Och det finns goda chanser.

- Hon kan titta i döds- och begravningsboken och i husförhörslängderna. De finns på landsarkivet i Lund, säger Inger Krigström.

- Där finns fler källor att gå till. Bouppteckningar, skattelängder och annat. Man kan skapa en bild av deras liv.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag