Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ger miljoner för ökad judisk säkerhet i Malmö

Den internationella Minnesdagen över förintelsen högtidlighölls i Malmö i januari 2015 – med stort polispådrag som följd.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Dan Olofsson, företagare från Malmö, säger att hans rättspatos stöts av judarnas otrygga situation i Malmö.Foto: JENNY LEYMAN / DANIR

Företagsledarna Dan Olofsson och Lennart Blecher skänker 40 miljoner till Judiska församlingen i Malmö.

Pengarna ska gå till säkerhetsarbete.

– Vi hoppas att vi kan ingjuta lite hopp i den judiska befolkningen, så de känner att även om inte politikerna vill göra något så finns det personer som är beredda att stå upp för dem, säger Dan Olofsson till Dagens Nyheter.

Företagsledaren Lennart Blecher föddes i Malmö 1955. Hans farföräldrar kom till Lund i början av 1900-talet, i samband med pogromer i Östeuropa, och han själv var tredje generationens jude i Sverige.

– Jag växte upp med barnen till de svårt sargade koncentrationslägerfångarna. Jag gick i judisk lekskola som startades på 1950-talet av min farbror, som var flykting från Österrike. Tyskarna tog hans mamma och pappa och gasade dem i Auschwitz så han flydde med sina syskon. 

Judiska församlingen krymper

Han menar att Malmö under hans uppväxt var fredlig, och att Judiska församlingen under denna tid var aktiv. Tidigare fanns ett par tusen medlemmar, mot dagens 380.

För de judiska krigsflyktingarna var det viktigt att assimilera sig i det nya samhället och att bidra. Många studerade och hamnade i högutbildade yrken.

Dan Olofsson, entreprenör och länge en av Sveriges rikaste personer, växte också upp i Malmö. Hans familj var frikyrklig. Nu berörs hans ”rättspatos” av judars otrygga situation i Malmö, uppger han.

Pengarna ska gå till säkerhet

Därför planerar han tillsammans med Lennart Blecher att skänka fyra miljoner per år i tio år som ska gå till Judiska församlingens säkerhets arbete – rent konkret kan det handla om vakter och övervakningskameror.

Till en början hade företagarna trott att kommunen skulle skjuta till samma summa, något som kommunledningen enligt de båda inte svarat på.

Stjernfeldt Jammeh (S): ”Vi ska satsa mer pengar”

Kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S)säger till DN att kritiken om att hon prioriterar andra väljargrupper inte stämmer.

– Det handlar inte om väljargrupper. Vi har sedan flera år ett aktivt samarbete med judiska församlingen och på måndag klubbar vi i kommunstyrelsen ett djupare och bredare samarbete med församlingen, för stadens judiska minoritet. Jag är glad att näringslivsföreträdare, som Olofsson och Blecher, nu också aktivt planerar att stödja församlingen. Men Dan Olofsson vill ha en pressträff där vi lovar pengar på tio år. För mig och kommunledningen är resultatet viktigast. Jag kan säga att vi ska satsa mer pengar, men vi måste satsa på rätt saker.