Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ger grönt ljus: Nu får motorvägen byggas ut

Få fler nyheter i Expressen TV hela dagen.
Trängseln är stor på E22 utanför Lund. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Förra året stängdes motorvägen av på grund av ett trafikarbete. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nu ger Trafikverket grönt ljus.

Planerna på att bygga ytterligare en fil i varje riktning på E22 kan genomföras, enligt Sydsvenskan

– Vi har gjort att vägplanen är rimlig att genomföra, säger Anders Stoor, planprövare på Trafikverket.

Kommunfullmäktige i Lund klubbade redan i våras igenom detaljplanen med en ny av- och påfart vid Ideon och ett extra körfält i varje riktning mellan trafikplatserna Gastelyckan och Lund Norra. 

Och även om detaljplanen inte vunnit laga kraft ännu har planen att bygga ut motorvägen nu tagit ett jättekliv.

Trafikverket har nu gjort sin bedömning om motorvägen får byggas ut, skriver Sydsvenskan.

– Vi har gjort bedömningen att vägplanen är rimlig att genomföra. Det är en helhetsbedömning, där vi tittar på alla konsekvenser av projektet och vilka skyddsåtgärder som man vidtar, säger Anders Stoor till tidningen.

– Vi försöker inte uppmuntra trafikökning, men här har man tittat på alla möjliga situationer och konstaterat att det inte kommer att fungera utan ombyggnad. Det spelar ingen roll om det kommer mer miljövänliga fordon i framtiden – trängseln är ju densamma. 

Kostar 250 miljoner kronor

3,7 meter höga bullerskärmar ska nu sättas upp längs motorvägen. Och enligt Anders Stoor kommer bullret att minska jämfört med i dag – även om det ”inte går att göra alla nöjda”

– Egentligen är det konstigt att man inte byggt skärmar ännu, för man ligger så högt i buller redan i dag, konstaterar han, enligt Sydsvenskan. 

Knappt 150 adresser väntas få för mycket buller år 2040. I den mån det är möjligt – tekniskt möjligt och ekonomiskt rimligt – ska åtgärder vidtas vid fastigheterna. 

Planen är att motorvägen ska byggas ut redan nästa år – såvida ingen överklagar Trafikverkets beslut. Än så länge har inga överklaganden skickats in, skriver Sydsvenskan.

Ombyggnaden beräknas kosta 250 miljoner kronor.