Gejbert Strömdahl  bär skyddsväst efter hot

Publicerad

Gejbert Strömdahl, gruppledare för Sverigedemokraterna i Laholm, bär sedan drygt ett par veckor tillbaka skyddsväst.

Efter att ha tagit emot hot, fått sin bil vandaliserad och sitt hem beskjutet vågar han inte längre chansa.

Nu senast mottog han ett regelrätt dödshot i ett brev.

– Det stod att man skulle skjuta skallen av mig och att man kände till mina rörelser, säger Gejbert Strömdahl till KvP.se.

Det hela började i somras. Ett brev skickades då direkt till polisen.

– I brevet skrev personen att polisen skulle ta in mig för ett rejält snack annars skulle vederbörande göra det själv, säger Gejbert Strömdahl.

Sedan dess har hans bil blivit vandaliserad och hans hus beskjutet. För drygt ett par veckor sedan fick han ett ofrankerat brev i brevlådan - med ett regelrätt dödshot.

– Man gjorde klart att jag skulle avrättas, att man skulle skjuta skallen av mig och att man kände till mina rörelser, säger Gejbert Strömdahl.

Undviker att vara ute

Dödshoten, vandaliseringen och beskjutningen har påverkat hans vardagsliv radikalt.

– Jag är mycket mer vaksam nu och ser mig alltid omkring. Jag undviker att vara ute i den mån jag kan, säger Gejbert Strömdahl.

Han berättar att han även undviker att träffa sina vänner.

– Jag vill inte utsätta dem för risker.

Sedan han fick det senaste dödshotet för drygt två veckor sedan bär han nu skottsäker väst när han rör sig ute bland folk, något även TV4 Nyheterna Halland rapporterat om.

– Jag kan ju inte bara nonchalera det senaste hotet om avrättning, att man ska skjuta skallen av mig, säger Gejbert Strömdahl.

När det första hotet kom hade du gjort eller sagt något speciellt då?

– I samband med det första hotet hade vi haft en hetsig debatt i fulmäktige.

Tror du att det kan vara det som utlöste allt?

– Jag vill inte spekulera i det, vad som kan ha varit avtryckaren. Det blir bara feltolkningar.

Gejbert Strömdahl fortsätter:

– Men oavsett partitillhörighet så ska man inte utsättas för sådant här i en demokrati.

Hur har man hanterat den här hotbilden och alla händelser som inträffat inom partiet?

– Jag har fått mycket stöd både av partivänner och vanliga vänner.

Gejbert Strömdahl är besviken på hur polisen hanterat ärendet.

– Sedan jag mottog det senaste hotbrevet har jag inte hört något från dem. Det är snart tre veckor sedan nu.

"Måna om en dialog"

Lars Grimbeck, kommunikationschef vid Hallandspolisen, bekräftar att det pågår en förundersökning.

- Men eftersom det råder förundersökningssekretess så kan vi inte gå in på detaljer om vad som hänt och hur förundersökningen fortskrider. Men självklart har vi informerat målsäganden om vem det är som handlägger ärendet och att det finns möjlighet att fortsätta en dialog där, säger han.

Han uppmanar därför Gejbert Strömdahl att ta kontakt med handläggaren.

Lars Grimbeck vill dock inte kommentera om polisen satt in extra bevakning av Gejbert Strömdahl.

- Vi kommenterar aldrig säkerhetsfrågor. Det hör till sakens natur. Men vi är måna om att ha en dialog med den som är berörd. Men den dialogen har vi direkt med personen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag