Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gatustrider utbröt sedan Koranen kastats på marken

Tidvis såg centrum ut som en krigszon.Foto: Topnews
Poliserna var beväpnade med tårgas och drog även skarpladdade vapen – men inga skott avlossades.Foto: Topnews
Tungt beväpnad kravallpolis sattes in på gatuoroligheterna på Nørrebro i Köpenhamn.Foto: Topnews
Tunga polisfordon körde rakt genom brinnande barrikader.Foto: Topnews
En polis träffades av en kastad gatsten – men ska inte ha blivit allvarligt skadad.Foto: Topnews
1 / 7

Tre personer greps vid omfattande oroligheter på Nørrebro i centrala Köpenhamn under söndagen.

De började sedan den starkt islamkritiske politikern Rasmus Paludan flera gånger kastat ett exemplar av Koranen på marken och lyckats provocera fram reaktioner.

Paludan från det lilla partiet Stram Kurs hade direktsändning på Youtube från sitt tungt polisbevakade framträdande på Blågårds Plads – men den bröts just när han angreps av upprörda åhörare.

LÄS MER PÅ TOPNEWS.SE

Paludan och en partikamrat kastade Koranen mellan sig och tappade den demonstrativt gång på gång.

https://twitter.com/KobenhavnPoliti/status/1117429107619504130

Attackerades av två personer

– Vi hann leka Koran i cirka två minuter innan det kom två personer som såg ut som somalier och angrep mig. En av dem tog Koranen, säger Rasmus Paludan till Ekstrabladet.

Det blev inledningen på en eftermiddag av gatustrider. Polisen satte in tårgas och flera drog även sina skjutvapen – men inga skott avlossades.

Containrar sattes i brand. Smällare, bord, stolar och annat kastades mot poliserna. En av dem ska ha fått en gatsten i huvudet och behövt vård – men hade inte skadats svårt.

Under natten till måndag sattes flera bilar i brand i Köpenhamn. Foto: Topnews

Byggde barrikader på gatorna

En grupp på ett 50-tal män ska enligt tidningen Politiken ha byggt barrikader över gator i området. Bilder visar hur tunga polisfordon kör rakt genom brinnande material.

Vid en presskonferens på kvällen berättade polisöverintendent Jørgen Bergen Skov att oroligheterna hade dokumenterats och att bilderna skulle granskas för att kunna lagföra dem som deltagit aktivt i bråket.

Av de tre personer som har gripits är den ene misstänkt för att ha attackerat Paludan, den andre för att ha angripit poliser och den tredje för att inte ha följt polisens direktiv.

Polisens uppfattning är att de flesta deltagarna i oroligheterna var ”folk med gängtillhörighet och missanpassade ungdomar”.

https://twitter.com/KobenhavnPoliti/status/1117476143437963265

”Kasta ut dem ur Danmark”

Oroligheterna kommenterades av många danska politiker under eftermiddagen och kvällen. Pia Kjærsgaard i Dansk Folkeparti sa:

– Har deras raseri och våld överhuvudtaget något med Paludan att göra? Eller är det bara hat mot Danmark? Kasta ut dem ur Danmark.

Ännu efter klockan 21 brann det på flera ställen och fortsatta sammanstötningar rapporterades. Polisen uppmanade allmänheten att om möjligt hålla sig inomhus.