Fortfarande en vecka efter skadegörelsen gapar stora hål i polishusets fönster. Foto: Alexander VickhoffFortfarande en vecka efter skadegörelsen gapar stora hål i polishusets fönster. Foto: Alexander Vickhoff
Fortfarande en vecka efter skadegörelsen gapar stora hål i polishusets fönster. Foto: Alexander Vickhoff
Foto: Alexander VickhoffFoto: Alexander Vickhoff
 Foto: Alexander Vickhoff
Foto: Alexander VickhoffFoto: Alexander Vickhoff
 Foto: Alexander Vickhoff

Gatustensattack mot polishus i Malmö

Publicerad

Passpolisens lokaler har utsatts för massiv skadegörelse. Polisen utreder nu brottet.

På ett forum på internet tar en grupp på sig skadegörelsen som ska ha skett för att protestera mot svenska och europeiska gränskontroller.

Uppgifterna om vilka som skulle ligga bakom stenkastningen har inte bekräftats av polis.

Skadegörelsen upptäcktes strax innan klockan 07 på morgonen lördagen den 18 november. 

– Det är skadegörelse genom att en okänd gärningsman med hjälp av gatstenar krossat tio fönsterrutor på byggnaden, säger polisens informatör Nils Norling.

Enligt polisen är byggnaden försedd med dubbla och förstärkta glas. Gatustenarna som man misstänker användes vid skadegörelsen, som låg spridda nedanför fönstren när tilltaget upptäcktes, hade inte gått igenom båda rutorna.

– De inte rutorna höll ihop.  Det har inte gått att ta sig in så att säga, det har varit intakt in, säger Nils Norling.

Flera attacker

De senaste veckorna har polisstationer på andra håll i Sydsverige utsatts för attentat.

Den 18 oktober detonerade en kraftig sprängladdning utanför polishuset på Berga i Helsingborg. Explosionen förstörde stora delar av entrén men ingen människa kom till skada. Händelsen bedömdes som mycket allvarlig och strax efter händelsen besökte justitieminister Morgan Johansson Helsingborg för att informera sig om händelsen och dess konsekvenser.

– Jag ville med egna ögon se det här. Det är ju ett väldigt allvarligt brott. Grov allmänfarlig ödeläggelse ger ett straff på ända upp till livstids fängelse om man skulle få tag på gärningsmannen, berättade Morgan Johansson i samband med besöket.

Den 27 oktober attackerades polisstationen i Växjö med smällare och gatsten. Inte heller vid denna attack kom någon människa till skada.

Ingen är gripen i samband med de två ärendena. 

Tar på sig ansvaret

Stenkastningen mot passpolisen i Malmö utreds som skadegörelse. Ingen är gripen i ärendet men på ett forum på internet har en grupp tagit på sig ansvaret för vad de kallar en aktion mot Sveriges och Europas gränskontroller och polisens arbete för att utföra kontroller vid gränser och avvisa personer. 

Aktionen genomfördes samtidigt som EU-toppmötet pågick i Göteborg, och anledningen till att man slog till i Malmö var att polisens fokus under den aktuella helgen låg på att bevaka nämnda toppmöte, enligt vad gruppen skriver på sajten.

Henrik Qvist är säkerhetssamordnare i Polisområde Malmö. Han säger sig inte känna till att någon tagit på sig ansvaret för skadegörelsen.

– Det är ingenting som har framförts till polisen eller så. 

"Vidta ett antal åtgärder"

Polisen i Malmö ser allvarligt på händelsen.

– Givetvis ser vi allvarligt på det och det kommer att vidtas ett antal åtgärder, det gör vi redan nu.

Enligt honom händer det att polisen utsätts för skadegörelse eller hot av olika slag. För att motverka detta sker polisens riskbedömning löpande, gällande allt från fotbollsmatcher till polisens egendom.

– Det är klart att vissa saker händer. Vi har en kontinuerlig kontroll, ändras hotbilden? Vilka objekt eller personer är mer känsliga och riskerar att utsättas? 

– Man tittar på varför dessa saker händer. Men det är saker vi tittar på internt och det är ingenting som vi saluför utåt, säger Henrik Qvist.

Relaterade ämnen
Alexander Vickhoff
Alexander Vickhoff

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag