Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gatukonstnären Dan Park dömd till fängelse

Dan Park hann bara visa upp sin skylt i några sekunder innan rasande demonstranter slog omkull honom och tog den. Nu har han dömts till tre månaders fängelse för tre fall av hets mot folkgrupp.
Foto: Polisen

MALMÖ. Gatukonstnären och provokatören Dan Park har flera gånger fällts för hets mot folkgrupp.

Under fredagen dömdes Dan Park till tre månader fängelse för tre fall av hets mot folkgrupp och ett fall av förtal vid Malmö tingsrätt.

På måndag inleds nya förhandlingar i tingsrätten där 45-åringen står åtalad för hets mot folkgrupp och förtal.

Gatukonstnären och provokatören Dan Park är i nytt blåsväder. Häromåret dömdes han för förtal och hets mot folkgrupp efter att ha satt upp slavaffischer, och i februari i år åtalades han på nytt. Denna gång för tre fall av hets mot folkgrupp och ett fall av förtal.

Dan Park ska bland annat ha dykt upp vid en romsk demonstration mot det omtalade polisregistret i Malmö i september i fjol. Han ska där ha hållit upp en skylt med texten "Zigenarbrott är något gott".

I samband med demonstrationen blev Dan Park nerslagen av ursinniga demonstranter och blödde från ansiktet när polisen omhändertog honom och hans skylt.

Enligt åtalet har han också spritt rasistiska affischer på elskåp i Malmö och på internet.

Inte yttrandefrihet

Klockan 13 på fredagseftermiddagen meddelade Malmö tingsrätt meddela sin dom i ärendet. Dan Park dömdes då till tre månaders fängelse för tre fall av hets mot folkgrupp och ett fall av förtal.

I sitt beslut resonerar tingsrätten bland annat kring om Dan Parks skylt och affischer kan vara ett uttryck för yttrandefriheten, men anser att så inte är fallet. Domstolen hänvisar bland annat till Europadomstolens praxis där den som utnyttjar sina rättigheter och friheter också har ansvar och skyldigheter.

Den samlade bedömningen blir därför att budskapen varit nedsättande och omotiverat kränkande.

Dan Park döms även till att betala 20 000 kronor i skadestånd.

Ny rättegång väntar

Men sedan rättegången har 45-årige Park både åtalats på nytt och häktats för hets mot folkgrupp och förtal. Enligt stämningsansökan ska Dan Park ha lagt upp flera bilder på en blogg som anspelar på hudfärg och etniskt ursprung.

45-åringen förnekar brott men erkänner att han lagt upp bilderna. Rättegång i den delen hålls på måndag.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!