Dan Park hann bara visa upp sin skylt i några sekunder innan rasande demonstranter slog omkull honom och tog den. Nu har han dömts till tre månaders fängelse för tre fall av hets mot folkgrupp. Foto: Polisen
Dan Park hann bara visa upp sin skylt i några sekunder innan rasande demonstranter slog omkull honom och tog den. Nu har han dömts till tre månaders fängelse för tre fall av hets mot folkgrupp. Foto: Polisen

Gatukonstnären Dan Park dömd till fängelse

Publicerad

MALMÖ. Gatukonstnären och provokatören Dan Park har flera gånger fällts för hets mot folkgrupp.

Under fredagen dömdes Dan Park till tre månader fängelse för tre fall av hets mot folkgrupp och ett fall av förtal vid Malmö tingsrätt.

På måndag inleds nya förhandlingar i tingsrätten där 45-åringen står åtalad för hets mot folkgrupp och förtal.

Gatukonstnären och provokatören Dan Park är i nytt blåsväder. Häromåret dömdes han för förtal och hets mot folkgrupp efter att ha satt upp slavaffischer, och i februari i år åtalades han på nytt. Denna gång för tre fall av hets mot folkgrupp och ett fall av förtal.

Dan Park ska bland annat ha dykt upp vid en romsk demonstration mot det omtalade polisregistret i Malmö i september i fjol. Han ska där ha hållit upp en skylt med texten "Zigenarbrott är något gott".

I samband med demonstrationen blev Dan Park nerslagen av ursinniga demonstranter och blödde från ansiktet när polisen omhändertog honom och hans skylt.

Enligt åtalet har han också spritt rasistiska affischer på elskåp i Malmö och på internet.

Inte yttrandefrihet

Klockan 13 på fredagseftermiddagen meddelade Malmö tingsrätt meddela sin dom i ärendet. Dan Park dömdes då till tre månaders fängelse för tre fall av hets mot folkgrupp och ett fall av förtal.

I sitt beslut resonerar tingsrätten bland annat kring om Dan Parks skylt och affischer kan vara ett uttryck för yttrandefriheten, men anser att så inte är fallet. Domstolen hänvisar bland annat till Europadomstolens praxis där den som utnyttjar sina rättigheter och friheter också har ansvar och skyldigheter.

Den samlade bedömningen blir därför att budskapen varit nedsättande och omotiverat kränkande.

Dan Park döms även till att betala 20 000 kronor i skadestånd.

Ny rättegång väntar

Men sedan rättegången har 45-årige Park både åtalats på nytt och häktats för hets mot folkgrupp och förtal. Enligt stämningsansökan ska Dan Park ha lagt upp flera bilder på en blogg som anspelar på hudfärg och etniskt ursprung.

45-åringen förnekar brott men erkänner att han lagt upp bilderna. Rättegång i den delen hålls på måndag.

Helena Sjögren
Helena Sjögren

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag