Mordplatsen den 21 augusti förra året. Foto: Lasse Svensson
Mordplatsen den 21 augusti förra året. Foto: Lasse Svensson

Gatuköksmordet kan ha varit hämndaktion

Publicerad

Mordutredarna misstänker tre bröder för att tillsammans med en 21-årig man ha genomfört mordet på en 19-åring vid gatuköket. Nya vittnen, DNA och teknisk bevisning knyter samtliga fyra till mordplatsen. Men åklagaren vill inte peka ut vem av dem som höll i mordvapnet.

- Jag förstår inte hur jag skulle ha kunnat göra detta, sa en av bröderna efter att han häktats.

Polisens bild av den misstänkta mordkomplotten klarnar alltmer - det kan ha varit tre bröders hämndaktion.

Två av bröderna har tidigare suttit häktade misstänkta för mordet. I går häktades de tillsammans med sin äldre 34-årige bror som också misstänks för mordet på 19-åringen den 21 augusti förra året.

19-åringen satt vid gatuköket i augustisolen när fyra maskerade män slog till.

"Det verkar tunt"

En kamrat till den äldre av bröderna, en 21-åring, häktades också som misstänkt för mordet. Hans advokat, Sven-Eric Ohlsson, var inte imponerad av vice chefsåklagare Jenny Lindells bevis mot hans klient.

- Jag tycker det verkar tunt, ansåg Sven-Eric Ohlsson efter att 21-åringen häktats.

Sitter redan i fängelse

Hans klient sitter för närvarande i fängelse för försök till stöld och inbrott. Han började avtjäna sitt straff några månader efter mordet på 19-åringen.

21-ringen nekar till all inblandning.

Länskriminalens utredare har hela tiden hävdat att de har en klar bild av varför mordet skedde och hur det gick till när 19-åringen mördades.

Spaningsledaren Bo Lundqvist har tidigare bekräftat för Kvällsposten att det finns teknisk bevisning som bekräftar utredarnas uppfattning om mordet.

Vill inte peka ut

I går berättade vice chefsåklagare Jenny Lindell mer om bevis­läget.

- Det har tillkommit nya vittnen, säger hon men inte vill inte gå på några detaljer.

Hon vägrar också att svara på frågan vem av de fyra som höll i mordvapnet.

Samtliga fyra begärdes häktade på exakt samma grunder, att gemensamt och i samförstånd ha genomfört mordet.

Åklagaren kunde inte, eller ville inte, peka ut vem eller vilka av dem som hade vapen och sköt ihjäl 19-åringen.

Häktningsförhandlingar hölls bakom stängda dörrar.

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag