Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gatuhunden Arthur springer globalt lopp

Under söndagen ställer sig Arthur tillsammans med husse Mikael Lindnord och ytterligare fem deltagare ur multisportslaget Team Peak Performance på startlinjen i Kalmar för att genomföra "Wings for Life World Run".Foto: Privat
Mikael Lindnord deltog med sina kompisar i multisportlaget Peak Performance i VM i Ecuador och råkade stöta på ett hungrigt charmtroll – Arthur.Foto: Krister Göransson

Ett lopp med gemensam start i 35 olika länder.

Söndagen den 3 maj genomförs "Wings for Life World Run" till förmån för ryggmärgsskadade.

I Kalmar kommer gatuhunden Arthur stå på startlinjen.

– Kan Arthur vara med och rädda fler liv vill vi gärna vara med, säger husse Mikael Lindnord.

När multisportslaget Team Peak Performance kom hem från multisports-VM i Ecuador hade de inte bara en guldmedalj i bagaget. Med hem från äventyret fanns även den herrelösa hunden Arthur.

Arthur blev en riktig världsnyhet när han slog följe med det svenska multisportslaget. I 20 timmar trotsade hunden den djupa leran och sprang bredvid Mikael Lindnord. När laget sedan skulle byta till paddling simmade Arthur efter.

Banden mellan de två var så starka att Arthur, efter många om och men, fick följa med laget hem till Sverige.

Där väntade sedan fyra månader i karantän innan Arthur kunde ansluta sig till Mikael Lindnord med familj i Örnsköldsvik. Där har han snabbt anpassat sig och blivit en riktig familjehund.

– Jag har aldrig varit någon hundmänniska, men nu blev det som det blev och det blev fantastiskt bra, säger Mikael Lindnord.

För ryggmärgsskadade

Men nu väntar nästa stora utmaning för Arthur.

Under söndagen kommer han tillsammans med sex deltagare ur Team Peak Performance ställa sig på startlinjen i Kalmar för att genomföra välgörenhetsloppet "Wings for Life World Run".

Det globala loppet, med unison start i 35 länder, genomförs för att samla in pengar till forskning kring ryggmärgsskador. Alla intäkter går oavkortat till forskning för att hitta ett botemedel.

– Eftersom vi själva håller på med actionsport så är vi väldigt medvetna om riskerna. När vi fick höra om det här loppet kände vi att vi ville vara med hela laget och även ta Arthur med oss, säger Mikael Lindnord.

Beslutat att ta med Arthur till start har varit väl övervägt.

– Vi vill inte kommersialisera honom på något sätt, men här kände vi att vi ville vara med och hjälpa till. Om Arthur vara med och rädda fler liv vill vi gärna låta honom göra det, säger Mikael Lindnord.

Jagas av målet

Men vad som också gör loppet lite extra unikt är att löparna inte springer mot en mållinje – utan från.

Istället för att loppet har en bestämd sträcka springer deltagarna från den rullande mållinjen. Loppet slutar sedan när mållinjen hinner ikapp dig.

– Det känns faktiskt lite stressade så det försöker vi mentalt förbereda oss för. Vi är inte här för att sätta något rekord utan vi är här för att vi vill vara med och springa, säger Mikael Lindnord.

I Sverige och Kalmar går startskottet klockan 13.00 på söndagseftermiddagen. Inför loppet passar laget på att ladda upp med mat, vätska och mineraler – för att slippa kramp.

Men hur förbereder ni Arthur inför loppet?

Efter sju år på gatan i Ecuador så är man förberedd, säger Mikael Lindnord och skrattar:

– Arthur älskar verkligen att springa. Det är absolut det bästa han vet – och gärna länge och långt, även om han är en riktig myshund också.