Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gatuhunden Arthur i fokus under nytt lopp

Hjältehunden Arthur var ett självklart dragplåster på tävlingen Wings for Life World Run. Tillsammans med husse Mikael Lindnord och flera andra från multisportlaget Team Peak Performance deltog han under söndagen i välgörenhetsloppet i Kalmar.Foto: Richard Strom
Den före detta gatuhunden Arthur var laddad tillsammans med husse Mikael Lindnord inför loppet. "Om Arthur vara med och rädda fler liv vill vi gärna låta honom göra det", sade Mikael Lindnord till Kvällsposten dagen innan loppet.Foto: Richard Strom
Drygt 2 700 personer hade anmält sig till Wings for Life World Run i Kalmar.Foto: Richard Strom
Hundra procent av de insamlade medlen går oavkortat till forskning kring ryggmärgsskador.
kidstjärnan Marcus Hellner, i mitten, är ambassadör för Wings for Life och deltog också själv i loppet. <br>– Det är en fantastisk stämmning här idag. Folk springer för att tävla, men det är lika mycket en folkfest då man känner att man deltar för en mycket god sak, säger han i ett pressmeddelande.Foto: Richard Strom

Hundratusen personer deltog på söndagen i det globala välgörenhetsloppet Wings for Life World Run.

Loppet arrangerades också i Kalmar och bland de drygt 2 700 deltagarna fanns en riktig världskändis – den före detta gatuhunden Arthur från Ecuador som fått ett nytt liv hos den svenske multisportaren Mikael Lindnord.

– Det gick över förväntan, Arthur var jättepigg, säger Lindnord efteråt.

Loppet startade i centrala Kalmar prick klockan 13 på söndagen. Banan gick över Ölandsbron och sedan genom det öländska vårlandskapet. Istället för att springa mot en mållinje sprang deltagarna snarare från den. Bakom dem kom nämligen mållinjen sakta rullande – och när den passerade fick löparna snällt avsluta loppet.

Den forna gatuhunden Arthur och husse Mikael Lindnord hann springa i drygt två timmar innan mållinjen kom ikapp dem. På den tiden hann de med 18 kilometer. Arthur var pigg under loppet – även om husse till en början trodde det skulle bli svårt att få honom att ta ett enda steg.

– Arthur låg och sov vid startlinjen när det var två minuter kvar. När det var en minut kvar tänkte jag att jag måste väcka honom, så jag lyfte upp honom och sa att han måste vakna. Men sedan gick startskottet och då sa det pang så var han i väg, säger Lindnord efter loppet.

Framburna av publiken

Ekipaget fick ta några extra vätskepauser under loppets gång, men Arthur orkade hela vägen.

– Vi fick kyla ner oss lite under vägen, det blev varmt efter bron.

Längs vägen fanns mycket folk på plats som hejade på löparna. Arthur fick – så klart – extra mycket uppmärksamhet.

– Alla ropade "heja Arthur" hela vägen. Vi blev framburna av publiken, det var jätteroligt.

Förutom den lilla tuppluren laddade Arthur med korv inför loppet.

– Vi var i Peak Performance-butiken i Kalmar innan loppet och där bjöd de på snittar och kryddiga korvar. Han älskar dem, så det var laddningen.

Världskändis

De sex deltagare från Team Peak Performance som deltog i loppet stannar nu kvar i Kalmar till på måndag. Mikael Lindnord lovar att Arthur ska få något extra gott efter den storslagna kraftansträngningen.

– Han gillar torkat nötkött jättemycket, så det ska vi försöka få tag på och ge honom.

Det var i slutet av förra året som Arthur blev förstasidesstoff hos en stor del av världens nyhetsmedier. Anledningen till att en gatuhund från Ecuador fick världens ögon riktade mot sig, var att han fattat tycke för det svenska multisportlaget Team Peak Performance.

Slog följe

Arthur slog helt enkelt följe med laget som tävlade i multisport-VM i landet. Under 20 timmar sprang Arthur bredvid Mikael Lindnord i djup lera. När laget bytte gren till paddling, simmade hunden efter.

När laget återvände till Sverige hade de inte bara en guldmedalj med sig bagaget – utan också en trofast vän i Arthur. Efter fyra månaders karantän bor den forna gatuhunden i dag hemma hos Mikael Lindnord och hans familj i Örnsköldsvik.

I gott sällskap

Wings for Life World Run startade samtidigt på 35 orter – till exempel Dublin, Taiwan, Kapstaden och Stavanger – och totalt deltog 100 000 i välgörenhetsevenemanget världen över. Alla intäkter går oavkortat till forskning om ryggmärgsskador.

I Kalmar var Arthur det självklara dragplåstret. Han var i gott sällskap – flera elitidrottare som skidåkaren Marcus Hellner, stavhopparen Angelica Bengtsson och före detta simstjärnan Emma Igelström deltog också.

En bra sak

Sedan tidigare har Mikael Lindnord och resten av laget startat en fond i Arthurs namn som jobbar för att förbättra situationen för gatuhundar i Ecuador. Laget ställer gärna upp också för andra välgörenhetsprojekt.

– Vi gjorde det här för att ställa upp för en bra sak, inte för att komma hit och försöka springa sju mil och vinna.

Mikael Lindnord är noga med att inte göra Arthur till en levande reklampelare och är försiktig med vad han ställer upp på, men det här evenemanget kändes rätt.

– Vi har fått mycket uppmärksamhet kring Arthur och tänkte att om vi kan bidra med lite PR och få vara med och stötta Wings for Life, vill vi göra det.