Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gatugänget skakas av intern maktkamp

Tung bevakning. Loyal to Familia bevakas intensivt av polisen. När gängets president häktades i Köpenhamn dök ett 60-tal medlemmar från både Danmark och Sverige upp utanför för att visa sitt stöd.
Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÃ?LLSPOSTEN
Etablerade i Sverige. Det danska gatugänget Loyal To Familia har två avdelningar i Sverige, i Malmö och Helsingborg. Nu finns det uppgifter om att gänget i Danmark präglas av interna maktkamper och stridigheter.
Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÃ?LLSPOSTEN

Loyal to Familia pekas ut som ett av de farligaste gängen i Danmark och är en av huvudkonkurrenterna till Hells Angels.

Förra året etablerades det danska gänget även i Malmö och Helsingborg men nu har gänget fått en krisstämpel och präglas av inre splittringar i en maktkamp, skriver Ekstrabladet.

– Problemen i Danmark påverkar etableringen i Sverige, säger Patrik Andersson, kommissarie vid polisens regionala underrättelseenhet i Region Syd.

Loyal to Familia, LTF, beskrivs om ett kriminellt nätverk. Gänget grundades i Köpenhamnsområdet 2013 och blev snabbt tongivande i den undre världen. Inledningsvis slogs de tillsammans med andra gäng i en enad front mot Hells Angels i syfte att ta över narkotikahandeln på gatorna, främst avseende cannabis.

Uppgörelserna har präglats av extrem våldsanvändning och i flera av de mest uppmärksammade dåden i Köpenhamn den senaste tiden har LTF varit inblandade, bland annat i september förra året då en 26-årig man plötsligt öppnade eld mot förbipasserande utanför en kiosk. 


LÄS MER: Svensk kvinna skottskadad i Köpenhamn 


Polis tog upp jakten på mannen och i samband med det skottskadades en ung svensk kvinna. Senare visade det sig att mannen var medlem i LTF.

Loyal to familia tog sig till Sverige 

Under förra året växte gänget kraftigt och polisen i Sverige såg hur expansionen spred sig över Öresundsbron. Kort därefter stod det klart att LTF etablerat två avdelningar i Sverige: Malmö och Helsingborg.

Men nu kan gängets framfart vara på väg att hejdas, flera uppgifter inifrån nätverket talar om att flera framstående medlemmar valt att lämna gänget. Det ska handla om avdelningen från Köpenhamnsförorten Tingjerg.


Här kontrolleras några av medlemmarna i Loyal to Familia i Malmö.
Foto: MIKAEL NILSSON

Avhoppet är dramatiskt eftersom avdelningen är en av de första som bildades. Medlemmar från Tingbjerg gick tidigt ut tillsammans med Blågårds plads-gruppen i blodiga gatustrider mot Hells Angels och gänget från Tingbjerg ses både som grundstommen i LTF och som gängets mest tongivande avdelning.

Den danska polisen vill inte kommentera Ekstrabladets uppgifter. Men enligt tidningen pågår nu intensiva förhandlingar på central nivå i LTF för att få tillbaka Tingbjerg i nätverket. Ledaren för LTF, Shuaib Khan, ska dock inte medverka i samtalen eftersom han befinner sig utomlands.

Så skakas Loyal to familia av maktkampen

Det finns fler tecken på att gänget befinner sig i splittring och att medlemmarna i olika grad vänder sig mot varandra. Förra hösten försökte LTF etablera sig i Århus, men expansionsplanerna omkullkastades när de mötte våldsamt motstånd från ett lokalt gäng.

Tumultet slutade, enligt Ekstrabladet, med att Loyal to Familia och rivalerna rökte fredspipa med löfte om att lämna varandra i fred.

Men beslutet föll inte i god jord i LTF:s organisation. En av männen från LTF i Århus överfölls av sina gängkamrater när han kom till Köpenhamn för att meddela beslutet.

Bakhållet på medlemmen, som enligt Ekstrabladet är en högt uppsatt gängman, var mycket våldsamt och han skadades allvarligt, bland annat fick han halva örat avslitet.

Polisen har sedan dess gripit tre andra medlemmar i LTF, samtliga är häktade.


LÄS MER: Gängets president är missnöjd


Utöver det avslöjades det i december hur ytterligare en tongivande avdelning i LFT lämnat nätverket för att i stället tas upp som provmedlemmar i ärkerivalerna Hells Angels.

Det är, enligt Ekstrabladet, inte känt om den gruppen lämnade LTF frivilligt eller om de blev utkastade.

Samtidigt som gänget brottas med sina interna strider står de även under hårdbevakning från polisen, omkring 100 medlemmar sitter bakom lås och bom till följd av polisens tillslag. De är misstänkta för såväl mord som mordförsök och vapeninnehav.

Polisen följer Loyal to Familia i Skåne

I Sverige följer polisen noga den danska utvecklingen och underrättelserna pekar mot att avmattningen i Danmark får effekt även här.

– Ja, den svenska etableringen har inte satt sig riktigt, det är ytterst sällan de visar sig ute med sina attribut, säger Patrik Andersson.

Enligt honom följer utvecklingen av LTF i Sverige samma mönster som när Black Cobra försökte etablera sig i Sverige för några år sedan.

– Det är inte så spännande och kul att att vara med så länge. Efter ett tag väljer man att lämna tillbaka sin tröja, säger Patrik Andersson som i dag inte kan säga hur många medlemmar LTF har i Sverige.

– Vi har sagt att vi inte kan kommentera det, eftersom de inte visar sig. Men när de var i Köpenhamn i höstas för att visa sitt stöd åt presidenten som häktades var de omkring 30 stycken.