Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gåtan om mördade mannen utan ansikte

Så byggdes den okände mannens ansikte upp. Så kan han ha sett ut. Oskar Nilsson behövde cirka 60 timmar för att göra ansiktet på den döde mannen som påträffades i Ekeby. Metoden att göra ett ansikte på det här sättet bygger på att delar av ansiktsskelettet indirekt avslöjar formen på näsa och andra delar av ansiktet. Modellen görs utifrån en tredimensionell papperskopia av huvudet som tagits fram med hjälp av en avancerad röntgen, en så kallad datortomografi. Modellen kan bli missvisande om man saknar uppgiften om den dödes vikt. I det här fallet fanns det en uppfattning om mannens kroppsvikt.
Foto: MEDIABASEN
När kroppen av den döde mannen hittades av svamplockare för snart elva år sedan gjorde kriminaltekniker få fynd på platsen.
Den döde mannen hittades med smycken på sig.

HELSINGBORG. En höstdag för snart elva år sedan upptäckte svampplockare ett förmultnat lik i ett hjulspår inne i en granskog i Skåne.

Mannen hade mördats genom flera knivhugg i bland annat hjärtat.

Han är mannen från ingenstans och har ännu inte identifierats trots att en skulptör gjorde en modell av den dödes ansikte.

När polisen kom till fyndplatsen insåg de med en gång att det var frågan om en man som legat länge i vad som senare visade sig vara ett 20 år gammalt hjulspår från en traktor.

Kroppen låg på lerig mark och var nödtorftigt täckt av ris från den unga granskogen som växte på platsen. Fyndplatsen ligger exakt 37,3 meter från en grusväg. I närheten hittades en kniv men den hade legat där för kort tid för att polisen ska anse att den använts som mordvapen. Inte långt därifrån ligger Haberga skjutbana.

Tros ha legat död i ett år

På platsen där mannen hittades fanns också en medaljong med kopplingar till Trsat utanför Rijeka i Kroatien.

Utredningen visade att mannen troligen legat där i cirka ett år.

Den döde, som tros ha varit mellan 40 och 53 år gammal när han mördades, hade förmodligen släpats till platsen och lagts i hjulspåret.

- Jag tror att det är så att mördaren står med ett lik och sedan kör ut och dumpar det, säger kriminalkommissarie Börje Sjöholm, när Kvällsposten träffade honom på Helsingborgs polishus för en tid sedan.

På ett bord stod ett antal pärmar med förhör, fakta om mordplatsen och bilder som han tagit fram.

Börje Sjöholm är chef för Skånepolisens kalla fall-grupp som arbetar med att försöka lösa de mer än 100 olösta mord som begåtts i Skåne sedan 1985.

Det här är ett av dem.

Dagarna efter att liket hittats var Börje Sjöholm förhoppningsfull när han intervjuades av Helsingborgs Dagblad.

- Troligtvis kommer en identifiering att kunna göras med hjälp av tandkort, sa han då.

"Vem är offret?"

Kriminalkommissariens förhoppning om att få fram en identitet grusades dock. Det här mordoffret har hittills visat sig vara omöjlig att identifiera.

Är den här typen av mord ovanliga?

- Ja, normalt sett kan man identifiera offret. I en traditionell mordutredning kartlägger man brottsplatsen och man kartlägger offret. Men på den här brottsplatsen finns nästan ingenting att hämta. Och vem är offret?

Svaret på den frågan är fortfarande obesvarat trots exceptionella utredningsåtgärder.

När inget annat kunde lösa gåtan med den okände mannen kontaktade polisen modellmakaren Oscar Nilsson i Hägersten som bland tillverkat ansiktet till Bockstensmannen.

Hur kom det sig att ni beställde en rekonstruktion av mannens huvud?

- Det skulle ju kunna ge en träff men framför allt så tyckte jag att det var intressant inför framtiden. Jag var under några år chef på tekniska roteln och försökte hitta nya metoder. Detta är ett exempel där vi försökte prova på något nytt, säger Börje Sjöholm.

"Det blir mycket svårt"

Men inte heller rekonstruktionen av mannens huvud gav reslutat.

- Vi skickade både rekonstruktionen av ansiktet och foto på kläder, smycke och även DNA via interpol till de länder vi kunde tänka oss. Men det gav ingenting. Vi har verkligen försökt identifiera offret men när vi inte klarar det så blir det mycket svårt, säger Sjöholm.

Polisen skickade förfrågningarna till bland annat Bosnien, Slovenien och Kroatien

Det fanns alltså inte heller någonting med mannens kläder och tandlagning som kunde förklara varifrån han kom?

- Tandlagningarna visade att han kom från, som man säger, gamla öst. Antingen Balkanstaterna eller Baltikum, säger Börje Sjöholm.

Hur och varför den här mannen hamnade i granskog utanför Ekeby i Skåne är precis som hans identitet en gåta för polisen.

Frågan är också vad denne döde mans anhöriga tänker. Eftersom hans identitet är okänd har svensk polis inte heller kunnat underrätta dem.

Har över 100 olösta mord

  • Skånepolisens kalla fall-grupp har en lista på över 100 olösta mord.
  • Det äldsta är från 1985 och handlar om ett man som påträffades död i en lägenhet vid Bergsgatan i Malmö. En person åtalades men frikändes i tingsrätten.
  • Det senaste olösta mordet på listan gäller en 51-årig kvinna som hittades mördad i sin lägenhet i Höganäs.
  • Listan uppdateras kontinuerligt. Polisen räknar ett mord som uppklarat först efter att det finns en lagakraftvunnen dom mot en mördare. Den senaste uppdateringen gjordes i slutet av maj i år.
    Listan finns över skånska olösta mordfall finns på Skånepolisens hemsida under avdelningen pressmeddelande.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!