När polisen kom till fyndplatsen insåg de med en gång att det var frågan om en man som legat länge i vad som senare visade sig vara ett 20 år gammalt hjulspår från en traktor.
Kroppen låg på lerig mark och var nödtorftigt täckt av ris från den unga granskogen som växte på platsen. Fyndplatsen ligger exakt 37,3 meter från en grusväg. I närheten hittades en kniv men den hade legat där för kort tid för att polisen ska anse att den använts som mordvapen. Inte långt därifrån ligger Haberga skjutbana.
Tros ha legat död i ett år
På platsen där mannen hittades fanns också en medaljong med kopplingar till Trsat utanför Rijeka i Kroatien.
Utredningen visade att mannen troligen legat där i cirka ett år.
Den döde, som tros ha varit mellan 40 och 53 år gammal när han mördades, hade förmodligen släpats till platsen och lagts i hjulspåret.
- Jag tror att det är så att mördaren står med ett lik och sedan kör ut och dumpar det, säger kriminalkommissarie Börje Sjöholm, när Kvällsposten träffade honom på Helsingborgs polishus för en tid sedan.
På ett bord stod ett antal pärmar med förhör, fakta om mordplatsen och bilder som han tagit fram.
Börje Sjöholm är chef för Skånepolisens kalla fall-grupp som arbetar med att försöka lösa de mer än 100 olösta mord som begåtts i Skåne sedan 1985.
Det här är ett av dem.
Dagarna efter att liket hittats var Börje Sjöholm förhoppningsfull när han intervjuades av Helsingborgs Dagblad.
- Troligtvis kommer en identifiering att kunna göras med hjälp av tandkort, sa han då.
"Vem är offret?"
Kriminalkommissariens förhoppning om att få fram en identitet grusades dock. Det här mordoffret har hittills visat sig vara omöjlig att identifiera.
Är den här typen av mord ovanliga?
- Ja, normalt sett kan man identifiera offret. I en traditionell mordutredning kartlägger man brottsplatsen och man kartlägger offret. Men på den här brottsplatsen finns nästan ingenting att hämta. Och vem är offret?
Svaret på den frågan är fortfarande obesvarat trots exceptionella utredningsåtgärder.
När inget annat kunde lösa gåtan med den okände mannen kontaktade polisen modellmakaren Oscar Nilsson i Hägersten som bland tillverkat ansiktet till Bockstensmannen.
Hur kom det sig att ni beställde en rekonstruktion av mannens huvud?
- Det skulle ju kunna ge en träff men framför allt så tyckte jag att det var intressant inför framtiden. Jag var under några år chef på tekniska roteln och försökte hitta nya metoder. Detta är ett exempel där vi försökte prova på något nytt, säger Börje Sjöholm.
"Det blir mycket svårt"
Men inte heller rekonstruktionen av mannens huvud gav reslutat.
- Vi skickade både rekonstruktionen av ansiktet och foto på kläder, smycke och även DNA via interpol till de länder vi kunde tänka oss. Men det gav ingenting. Vi har verkligen försökt identifiera offret men när vi inte klarar det så blir det mycket svårt, säger Sjöholm.
Polisen skickade förfrågningarna till bland annat Bosnien, Slovenien och Kroatien
Det fanns alltså inte heller någonting med mannens kläder och tandlagning som kunde förklara varifrån han kom?
- Tandlagningarna visade att han kom från, som man säger, gamla öst. Antingen Balkanstaterna eller Baltikum, säger Börje Sjöholm.
Hur och varför den här mannen hamnade i granskog utanför Ekeby i Skåne är precis som hans identitet en gåta för polisen.
Frågan är också vad denne döde mans anhöriga tänker. Eftersom hans identitet är okänd har svensk polis inte heller kunnat underrätta dem.