Gåtan med skummande ölburk löst av forskare

Kan man undvika skummet?
Foto: Skärmdump

Ett gäng forskare vid Syddansk universitet har ägnat en hel del tid åt att knäcka en av livets gåtor.

Undviker man att ölen skummar över om man först knäpper på burken?

I en rapport som publicerades på sociala medier just före jul kommer forskarna vid universitet i Odense med svaret som många kanske har grunnat på:

Kan man genom att knäppa med fingrarna på ölburken innan öppning undvika att den skummar över och sprutar ner både haka, kläder och bordsgrannar?

Forskarna fick stöd av ett bryggeri – och mängder med frivilliga...
Foto: Skärmdump

För att en gång för alla reda ut denna gåta vände sig forskarna till ett stort och välkänt bryggeri i Danmark som glatt ställde upp med tusen ölburkar. Hälften av dem lades i en liten skakmaskin som skulle simulera en stökig färd i exempelvis en cykelkorg eller längst ned i en ryggsäck. Vardagsnära situationer alltså.

De andra lämnades oskakade. Sedan började experimentet. Varje burk vägdes och därefter knackade forskarna med fingrarna på sidan av både de skakade och oskakade burkarna.

Sedan vägde man burkarna igen för att se hur mycket skum som pyste ut.

Här skakas ölen som om den låg i en cykelkorg eller längst ner i en skolväska. Allt för att simulera verkligheten.
Foto: Skärmdump

Resultatet? Det var ingen skillnad på om man hade knäppt på burken eller inte.

I sin slutsats skriver forskarna: ”Det enda kända sättet att undvika spill är att att vänta på att bubblorna lägger sig innan man öppnar burken”.

Forskarna på SDU i Odense tackar också alla frivilliga assistenter som hjälpte till med att dricka upp ölen efter att burkarna öppnats.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!