Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gåtan med pyromanen i byn – brinner år efter år

Gåtan med den mystiska sommarpyromanen i den skånska byn.
Mellanköpinge är en by utanför Trelleborg.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Per Christensson bor granne med huset som brann senast. Han tror att det är ungdomar eller en pyroman i vardande som bränner.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Den 26 maj år 2017 förstördes tre lador i en våldsam brand.Foto: Läsarbild
Huset, en tidigare industrilokal, som brann sist är helt förstört. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Vid samma tidpunkt en gång om året brinner en fastighet i den lilla byn i Skåne.

Invånarna är oroliga, polisen kraftsamlar – men inget vet vem som anlägger bränderna eller varför.

– Det kan vara en pyroman i vardande, säger Per Christensson, 69, pensionerad psykiatriker och boende i området.

Vid området kring Mellanköpinge och Fjärdringslöv, strax utanför Trelleborg, har den idylliska atmosfären rubbats.

Sommar efter sommar tänder någon på byggnader i området, vilket har lett till flera år av våldsamma bränder. 

– Vi ser väldigt allvarligt på det. Speciellt nu under sommartiden när bränder sprids lätt. Det är mycket trähus där ute och mycket växtlighet, säger Mats Rindborn Grahl, kommunpolis i Trelleborg.

Mats Rindborn Grahl är kommunpolis i Trelleborg.Foto: JENS CHRISTIAN

”Inga naturliga orsaker”

Nu är många oroliga för att det rör sig om en pyroman som är i farten, något även Sydsvenskan skrivit om.

– Jag tänkte direkt att det rör sig om en pyroman. När saker som detta händer var det som spontant slog mig. Att det brinner så här finns det inga naturliga orsaker till. det är någon som inte mår riktigt bra, säger en anonym man boende i området, som Kvällsposten pratat med.

Polisen utesluter inte att så är fallet.

– Det går självklart inte att bortse från att det kan röra sig om samma gärningsperson, säger Mats Rindborn Grahl, kommunpolis i Trelleborg.

Under åren har en mängd byggnader totaltförstörts i Mellanköpinge med omnejd.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Utredningarna har lagts ner

Man har inte kunnat komma fram till brandorsaken i någon av bränderna. Ändå har förundersökningarna i samtliga fall lagts på is.

– Den tekniska bevisningen och vittnesförhör har inte gett mycket att gå vidare på. Vi kan ta upp utredningen igen om vi får in nya uppgifter, säger Mats Rindborn Grahl.

Räddningstjänsten Trelleborg har gjort en sammanställning över bränderna. 

Framför allt vid ett av fallen, den 1 juli 2018, kunde de snabbt misstänka att branden var anlagd.

– Där såg vi tydliga spår på att det hade blivit anlagt med brandfarlig vätska. Man kan se det på sotningen som bildas, säger Albin Gudmundsson, brandingenjör på räddningstjänsten Trelleborg.

Kartläggningen började med en brand den 26 maj år 2017 när det började brinna på en gård i Mellanköpinge, vilket utvecklades till en kraftig brand som totalförstörde tre lador. Räddningstjänsten fick lägga fokus på att skydda det intilliggande boningshuset.

I augusti samma år förstördes tre av fyra längor i en brand på en gård i Fjärdingslöv, bara några kilometer från branden i maj. 

Albin Gudmundsson, brandingenjör vid räddningstjänsten Trelleborg.Foto: Privat

Kraftiga bränder

År 2018 inträffade två misstänkt anlagda bränder i trakten. 

Den senaste branden inträffade den 21 juni i år. På midsommaraftonskvällen startade en brand i en ödelagd industribyggnad i Mellanköpinge. Även där fick byggnaden brinna ner helt.

– Det har ju varit väldigt kraftiga bränder och vid ett par tillfällen har även bostadshus varit hotade så det är allvarligt så klart. det har brunnit väldigt mycket i området och det är ju bekymmersamt, säger Albin Gudmundsson.

Den 8 augusti 2018 startade en kraftig brand i en gård.Foto: Mikael Nilsson

Har ökad tillsyn i området

Polisen upprättade en förundersökning om mordbrand men även den lades ner. Mats Rindborn Grahl säger att polisen arbetar från ett brett perspektiv och inte vet om det är en eller flera gärningspersoner men att pyromaniska brott generellt är svårutredda.

– När det kommer till pyromaner vet vi av erfarenhet att det är svårt att skydda sig mot det och utreda det. De slår ofta till på områden som är glesbefolkade där det är lätt att gömma sig. Så det gör inte så bra förutsättningar för en utredning, säger Mats Rindborn Grahl.

Polisen har numera en ökad tillsyn i området. Både de och räddningstjänsten berättar att de fått samtal från oroliga invånare som är rädda för att det ska brinna igen.

– Bland annat har vi trygghetsvärdar för att förebygga och upptäcka någon person som är ute och stökar där. Det finns viss risk för att det ska bli nya bränder, det är inget vi kan bortse från. Samtidigt gör vi vad vi kan för att förebygga, säger Mats Rindborn Grahl.

Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Per, 69: ”Folk är oroade”

Per Christensson, 69, är pensionerad psykiatriker och bor i området. 

– Folk är oroliga. Jag bor granne till den senaste branden här. Vi var i Lund och när vi kom hit såg vi det brinna när vi svängde in. Först kunde vi inte se om det var vårt eget eller något annat som brann men som tur är var det ett ödehus, säger han.

Han säger att människor i byn är oroliga men att de har god samverkan för att hålla koll.

– Det finns folk som tror att det är en pyroman men jag tror det är några snorvalpar rätt ut sagt. Pyromaner finns det ju och visserligen börjar de ofta när de är ganska unga så det kan vara en pyroman i vardande, säger Per Christensson och fortsätter:

– Men jag tror som sagt det är några snorvalpar. För två år sedan såg jag två pågar som sprang och betedde sig väldigt udda i samband med en brand, det sa jag till polisen, men jag kunde inte se hur de såg ut.

Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Märker ni av ökad tillsyn från kommun och polis?

– Jodå jag har varit ute och morsat upp mig när det kommit okända bilar och så har det visat sig vara polisen och trygghetsvärdarna.

Polisen hoppas att fler spår ska dyka upp så att fallen kan lösas.

– Det är självklart frustrerande när brott inte får en lösning och det är en oro att det ska hända igen och leda till något värre. Det är inte bara byggnader det handlar om utan framför allt människor som drabbas, säger Mats Rindborn Grahl.

Bränderna på Söderslätt

21 juni 2019: 

På fredagskvällen började det brinna i en övergiven industribyggnad och räddningstjänsten skickade flera styrkor. Byggnaden brann ner till grunden och räddningstjänsten fokuserade på att förhindra spridning till närliggande bostäder.

 

1 juli 2018, 02.26:

Kort efter första larmet samma datum kom ett larm om en brand ett stenkast därifrån. Det var en brand med kraftig rökutveckling som börjat i en ladugårdsport som gick till en gäststuga. En anmälan om mordbrand upprättades och platsen spärrades av. Räddningstjänsten hittade tecken som tydde på att branden var anlagd med brandfarlig vätska.

 

1 juli 2018, 02.09:

Räddningstjänsten fick larm om att det brann i hö på en åker. De kunde snabbt vara på plats och få branden under kontroll. Det är oklart vad som startat branden.

 

8 augusti 2017:

En kraftig brand startade på en gård i Fjärdingslöv och spred sig snabbt till flera byggnader. Tre byggnader brann ner helt.

 

26 maj 2017:

En våldsam brand startade i på en gård i Mellanköpinge. En lada och tre av fyra längor brann ner.