Hemlös mördad. Polisens tekniker undersöker platsen på Pauli gymnasium i Malmö där den hemlöse mannen hittades mördad i fredags. Nu utreds 26-åringen, som överföll två kvinnor iförd gasmask för en tid sedan, för mordet. Foto: Tomas LePrince Foto: Tomas Leprince
Hemlös mördad. Polisens tekniker undersöker platsen på Pauli gymnasium i Malmö där den hemlöse mannen hittades mördad i fredags. Nu utreds 26-åringen, som överföll två kvinnor iförd gasmask för en tid sedan, för mordet. Foto: Tomas LePrince Foto: Tomas Leprince

Gasmaskman utreds för mord på hemlös

Publicerad

MALMÖ. Den 26-årige mannen misstänks för mordförsök på en kvinna och överfall på en annan - iförd en gasmask.

Nu utreds han även för mordet på uteliggaren som hittades död i fredags.

26-åringen har fram till nyligen ansetts vara så svårt psykiskt sjuk och farlig för sig själv eller andra att han tvångsvårdats.

Av handlingar från förvaltningsrätten och kammarrätten framgår att han lider av en svårt psykisk sjukdom. I någon period har han upplevt sig vara mordhotad.

I dagsläget finns inga formella misstankar mot 26-åringen men källor hävdar för Kvällsposten att det finns omständigheter som knyter 26-åringen till mordplatsen.

Kommissarie JB Cederholm, spaningsledare av mordet på uteliggaren, förnekar dock att det i dagsläget finns några sådana indikationer. Men bekräftar at 26-åringen för närvarande är av visst intresse i mordutredningen

- Han är inte misstänkt men vi tittar på hans alibi precis som vi tittar på en del andra personers alibi, säger JB Cederholm.

Lägenhet i närheten

En av de omständigheter som kommit till polisens kännedom, enligt uppgift till KvP, är bland annat att 26-åringen vistats i en lägenhet som ligger ett par hundra meter från St Pauligymnasiet där uteliggaren hittades död.

Utredarna i mordet på den hemlöse uteliggaren har dessutom haft ingående samtal med bland annat den patrull i Ängelholm som först grep 26-åringen efter att han självmant kontaktat polisen.

26-åringen, som sitter anhållen hos Malmöpolisen, har tidigare inte dömts för något våldsbrott. Enda kända domen mot honom är från 2006 när han dömdes för narkotikabrott. Den gången hade 26-åringen, ofrivilligt enligt honom själv, blivit bjuden på ett glas med dricka som senare visade sig också innehålla amfetamin.

I slutet av 2011 kontaktade hans anhöriga psykakuten och bad om hjälp. 26-åringen hade då gått in i ett psykotiskt tillstånd med tankestörningar och var förvirrad.

Tvångsvårdad i perioder

26-åringen har sedan dess i långa perioder var tvångsvårdad och vistats på en sluten psykiatrisk avdelning.

Hans tillstånd bedömdes vara så allvarligt att han under perioder tvångsvårdats. Men i mitten av september upphörde tvångsvården av honom eftersom man bedömde att han nu hade sjukdomsinsikt och gick med på frivillig medicinering.

Det var efter det beslutet som 26-åringen började resa ned till Malmö från sin hemort i nordvästra Skåne.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag