Går emot FHM: ”Inga tecken på tredje våg”

Tegnell om sportlovsresor: ”Läs på och tänk över”
Henrik Fritzon (S)
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Carl Johan Sonesson (M)
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Skånes universitetssjukhus i Malmö.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Folkhälsomyndigheten och experter varnar för en tredje våg – men i Skåne går smittspridningen fortsatt ner i prognoserna. 

– Det finns ingenting som pekar mot en tredje våg nu, säger Mats E Persson, chef för Region Skånes krisledningsstab. 

Samtidigt riktar Henrik Fritzon (S) kritik mot den borgliga regionledningens hantering av coronapengarna.  

Enligt Folkhälsomyndighetens scenarier kan en tredje våg bara vara några veckor bort. Myndigheten har gjort ett antal olika scenarior där antalet positiva fall vänder upp igen. I ett scenario där man räknar med att den brittiska mutationen är 50 procent mer smittsam och att våra kontakter ökar beräknas den tredje vågen bli större än den i vintras. 

Men i Skåne är smittspridningen fortsatt på väg ner. Den senaste veckan konstaterades runt 3 300 nya fall i Skåne, vilket är en minskning med 18 procent jämfört med föregående vecka enligt ett pressmeddelande från Region Skåne. Smittan minskar dessutom i alla åldersgrupper. 

Just nu vårdas 228 med covid-19 på sjukhus, varav 42 på intensiven. 

– Vi ser en positiv utveckling i Skåne nu. Det har gått ner både på vårdavdelning och intensiven. Det känns hoppfullt och vi hoppas verkligen att det fortsätter i den här riktningen, säger Mats E Persson, chef för Region Skånes krisledningsstab.

– Vi är hela tiden beredda på att det kan gå upp igen. Då har vi planer och vet hur vi ska agera. Det är avgörande hur vi beter oss och vad vi gör, det kommer ha betydelse för om vi får en tredje våg eller inte, fortsätter han. 

Har ni beredskap för om det skulle bli en tredje våg som blir värre än den andra? 

– Ja, det har vi. 

– Vi har exempelvis en ombyggnation på SUS med många extra platser som vi aldrig behövde ta i drift när det varit som värst under andra vågen. Sedan har vi liknande tänk för ytterligare patienter i Kristianstad och Helsingborg. 

Inga tecken på tredjevåg 

Enligt de prognoser man jobbar med just nu ser det dock inte ut att bli någon tredje våg i Skåne. 

– Vi har inte sett några tecken om att vi är på väg mot en tredje våg. Smittspridningen fortsätter gå ner i våra prognoser. Men om vi får en tredje våg så har vi beredskap för det. 

– Andra länder har fått det och man pratar mycket om det men det finns ingenting som pekar på det här. 

Även R-talet har gått ner i Skåne, i dag ligger det på 0,81. 

Utvecklingen för R-talet i Skåne.

Samtidigt finns det på många håll en oro för att smittspridningen ska ta fart rejält igen i Skåne. 

I slutet av förra veckan fattade regionstyrelsen i Skåne, efter förslag av Henrik Fritzon (S), beslut om att planera och vidta nödvändiga åtgärder för att möta en eventuell tredje våg. 

Dels handlar det om att bygga ut analyskapaciteten för att få vetskap om vilka virusstammar som finns i Skåne och dels säkerställa att vården klarar ett ökat behov.

– Det finns goda skäl för att vara ganska orolig. Det beror lite på hur tidigt ökningen kommer och hur mycket man har hunnit vaccinera. Det blir en kapplöpning, säger Henrik Fritzon, som är 2:e vice ordförande i regionstyrelsen. 

Henrik Fritzon tycker dock att vården har hanterat det bra hittills under pandemin men han riktar kritik till de styrande borgliga partierna som han anser har hållit inne på de extra pengar som tilldelats regionen med anledning av pandemin. 

– Det är inte rimligt att sjukvården ska ha sparkrav på sig samtidigt som de hanterar vår tids största sjukvårdskatastrof, säger han. 

– Man hade också behövt komma i gång och operera mer mellan första och andra vågen och fått ner köerna då. Det har man inte gjort. 

Sonesson: ”Inte riktigt rätt”

Regionstyrelsens ordförande Carl Johan Sonesson, (M) säger att han inte känner igen den beskrivningen. 

– Det är inte riktigt rätt. Eftersom vi klarade oss relativt lindrigt i första vågen kunde vi öppna upp för operationer tidigare än många andra regioner och har opererat mycket under hela hösten. 

– Vi satsade två miljarder extra på vården till 2020. Angående de extra pengar vi fått från staten ville vi först avvakta och se var extra kostnader uppstått medan Henrik ville ge ut allt i april. Det känns mer rättvist att pengarna går till de som haft kostnader. Jag begriper inte hans retorik. 


Se mer: Glädjesiffrorna: Så minskar corona i USA

Glädjesiffrorna: Så minskar corona i USA

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!