Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gängmän släppta – oro för ny våldsvåg i småstaden

Bilen de tre männen satt i hade en krossad bakruta. Polisen hittade också fem kulhål.Foto: Polisen
De åtalade männen släpptes på fri fot efter avslutad rättegång.Foto: Polisen

Konflikten mellan två gäng i Värnamo kulminerade i en våldsam skottlossning på öppen gata. 

Fyra personer åtalades för mordförsök – men de har nu släppts på fri fot efter avslutad rättegång. Nu talar allt för att de slipper fängelsedomar. 

– Man kan konstatera att det har varit lugnt i Värnamo efter att de här männen frihetsberövades och det är positivt. Sen är det bara att hoppas att det lugnet håller i sig nu framöver, säger kammaråklagare Lisa Hedberg. 

Den våldsamma händelsen utspelade sig i januari. När polisen stoppade en bil visade det sig att den har blivit beskjuten. Bakrutan var krossad och polisen hittade fem skotthål, varav ett i nackskyddet. 

I bilen satt tre män 20-årsåldern, de hade skyddsvästar på sig och polisen kände dem sedan tidigare som en del av konflikten mellan olika gäng i Värnamo. En av dem är ledare i Bandidos. 

Därför hade polisen lyssnat av dem, och deras samtal inifrån den beskjutna bilen vittnade om dramatiken som var under själva skottlossningen – där det visade sig att de har blivit förföljda i en intensiv biljakt.

Polisen kallade in extra resurser och senare under natten kunde fyra män i 20-årsåldern gripas efter att polisen skjutit sönder framdäcket på bilen de färdats i.

De tre männen som besköts syntes tidigare gå ut från en bensinmack iklädda skyddsvästar. Foto: Polisen

Fyra män kunde gripas

De fyra männen åtalades för mordförsök. Åklagaren Lisa Hedberg anser att de tillsammans och i samförstånd har utfört mordförsöket. Och att inte någon dog under attacken var en ren slump. 

– Syftet var inte att skrämmas, avlossar man tio skott mot en bil är det i uppsåt att döda någon som sitter i den bilen. Skytten har varit fullständigt likgiltig för att någon skulle dö, sa hon enligt Värnamo Nyheters rapportering från rättegången

Men de fyra åtalades försvarsadvokater underkände åklagarsidan bevisning. De hävdar att den inte kan binda någon av de misstänkta till platsen vid tidpunkten för skottlossningen. De tycker också att åklagarens vittnen har varit för vaga. Dessutom tycker de, enligt Värnamo Nyheter, att kvaliteten på åklagarens filmer varit för dåliga. 

– Vi kan inte sänka beviskraven bara för att det handlar om en kriminell miljö, inte heller för att folk väljer att inte berätta, sa Sabina Lundell som försvarar en av de åtalade männen, under rättegångens sista dag. 

Efter att polisen stoppat bilen som beskjutits startade en omfattande jakt efter gärningsmännen. Foto: Polisens förundersökning

Åklagaren: ”Efterhandskonstruktion”

Det verkar som om tingsrätten har lyssnat på försvarsadvokaterna. För efter avslutad rättegång försattes de fyra åtalade männen på fri fot. 

– Jag kan inte tolka det på annat sätt än att de kommer att frikännas för det här, säger kammaråklagare Lisa Hedberg.  

Hur känns det?

– Jag kan ju inte lägga in några känslor i det, det här är mitt jobb. Men min uppfattning är att vi hade så pass mycket bevisning att det räcker för en fällande dom. 

Den stora mängden bevisning gör att de åtalade enligt Lisa Hedberg åläggs en förklaringsbörda. Under förundersökningen gång lämnade inte någon av de åtalade någon kommentar överhuvud taget. Först i tingsrätten har de pratat. 

– Vissa av de åtalade har först nu under rättegången lämnat uppgifter som ska förklara vissa omständigheter, bland annat varför de har tändskottspartiklar på sig, säger Lisa Hedberg. 

– Men min uppfattning är att deras förklaringar är uppenbara efterhandskonstruktioner, de stämmer inte. 

Sedan de fyra männen frihetsberövades har det varit lugnare i Värnamo, konstaterar åklagare Lisa Hedberg. Foto: JENS CHRISTIAN

”Hoppas lugnet håller i sig”

Efter att de fyra männen greps och senare åtalades har den upptrappande våldsspiralen i Värnamo kommit av sig. 

– Man kan konstatera att det har varit lugnt efter att de här männen frihetsberövades och det är positivt, säger kammaråklagare Lisa Hedberg. 

– Sen är det bara att hoppas att det lugnet håller i sig nu framöver.

Kommer du överklaga om det blir friande domar?

– Vi vet ju inte vad domslutet blir ännu, men vi kommer naturligtvis läsa domen nogsamt, det är ett komplext material så vi får titta på hur domstolen har tagit till sig det och hur de har värderat bevisningen. Sen får vi se om vi delar bedömningen eller inte, och gör vi det inte så kommer vi att överklaga.