Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gängman försattes på fri fot – skaffade vapen direkt efter

Den här bilden togs av övervakningskameror när 22-åringen och två andra män hade maskering och rusade och med hammare och pistol i en lokal i Malmö, enligt en dom i Malmö tingsrätt
Foto: Polisen
Foto: FRITZ SCHIBLI

En 22-årig gängman misstänks för att ha skaffat vapen bara några dagar efter att han försatts på fri fot av Malmö tingsrätt.

Han anhölls på torsdagen misstänkt för grovt vapenbrott.

Gängmannen avslöjades efter att hans krypterade meddelanden knäckts.

22-åringen tillhör en kärna av tungt kriminella unga i Malmö.

22-åringen har dömts för en lång rad grova brott. Senaste domen gäller grovt olaga hot, grov misshandel och misshandel. Han och två andra som hade var sin hammare rusade förra året in i en lokal och misshandlade och hotade personer. En av männen ska också ha haft ett pistolliknande föremål. 

Överfallet filmades av övervakningskameror som fanns i lokalen.

När rättegången avslutades den 5 maj i år försattes 22-åringen och hans medmisstänkte på fri fot. 22-åringen hade då suttit häktad sedan slutet av januari i år.

Den 12 maj kom domen. 22-åringen dömdes till två års fängelse. Hans medmisstänkte dömdes också till två års fängelse. Båda har överklagat domen.

Fyra dagar efter att domen meddelats misstänks 22-åringen för att begått nya brott. Under tiden 17 maj till 19 maj ska han ha skaffat vapen och ammunition, enligt de handlingar som lämnats till Malmö tingsrätt i dag. Han misstänks för grovt vapenbrott.

Planerade mord i Ängelholm

Misstankarna mot 22-åringen är en del av förundersökningen mot en ledande 37-årig kriminell man som misstänks förberedelse till mord i Ängelholm i maj i år. 37-åringen har i många har varit misstänkt för att stå bakom en omfattande smuggling av cannabis och kokain till Sverige. 37-åringen sitter häktad sedan mitten av augusti. 22-åringen misstänks nu för att ha varit en del av mordplanerna.

– Jag har ingen kommentar, säger kammaråklagare Anna Edebalk som tog beslutet att anhålla 22-åringen.

22-åringen kunde gripas efter att ha återvänt till Sverige från Spanien där hade vistats en tid.

Källor uppger för Kvällsposten att 22-åringens vapenbrott avslöjades tack vare att svensk polis fått tillgång till meddelande som han skickat i ett krypterat nätverk, Enchrochat. För att använda det krypterade nätverket måste man ha en spansk telefon, en BQ-mobil som är specialkonstruerad och kostar cirka 17 000 kronor.

Krypteringen av Enchrochat knäcktes i april i år efter att fransk polis tagit sig in på nätverkets server och kunde lyssna av och kopiera de de meddelanden som skickades.

22-åringen har under flera år legat i konflikt med olika kriminella grupperingar i Malmö. För några år sedan blev han själv utsatt för ett mordförsök men överlevde.


Kidnappades och torterades i flera timmar

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!