Loyal To Familia-ledaren Shuaib Khans advokat har lämnat in ett offentligt klagomål där han anser att hans klient oskäligt förföljs av polis. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÃLLSPOSTENLoyal To Familia-ledaren Shuaib Khans advokat har lämnat in ett offentligt klagomål där han anser att hans klient oskäligt förföljs av polis. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÃLLSPOSTEN
Loyal To Familia-ledaren Shuaib Khans advokat har lämnat in ett offentligt klagomål där han anser att hans klient oskäligt förföljs av polis. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÃLLSPOSTEN
Loyal To Familia-ledaren Shuaib Khans advokat har lämnat in ett offentligt klagomål där han anser att hans klient oskäligt förföljs av polis. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÃLLSPOSTENLoyal To Familia-ledaren Shuaib Khans advokat har lämnat in ett offentligt klagomål där han anser att hans klient oskäligt förföljs av polis. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÃLLSPOSTEN
Loyal To Familia-ledaren Shuaib Khans advokat har lämnat in ett offentligt klagomål där han anser att hans klient oskäligt förföljs av polis. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÃLLSPOSTEN

Gängledarens missnöje: "Polisen förföljer mig"

Publicerad

Gängledaren Shuaib Khan tycker att polisen systematiskt förföljer och trakasserar honom och vill se ett snart stopp.

Hans advokat har nu lämnat in ett formellt klagomål till den oberoende enhet som granskar polisens arbete, rapporterar Ekstrabladet.

I oktober släpptes den självutnämnde presidenten för Loyal To Familia, Shuaib Khan, på fri fot efter att ha avtjänat ett tre månader långt fängelsestraff för hot mot tjänsteman.

Sedan dess har Köpenhamnspolisen följt Khan på nära håll.

Det är också då hans advokat Michael Juul Eriksen menar att särbehandlingen och trakasserierna började. Själv vill inte Khan uttala sig offentligt.

– Det han berättat för mig att han konstant följts på mycket tätt håll. Polisen går hela tiden vid hans sida oavsett var han rör sig. Om han går in i en butik följer de efter eller väntar precis utanför och om han försvinner frågar de direkt folk var han är precis som om han vore efterlyst.

Förtjänar bevakningen?

Advokaten berättar för tidningen att han ofta är i kontakt med sin klient, och Khan ska enligt honom redogöra för den ena episoden efter den andra. Det är därför han nu valt att framföra ett klagomål till en oberoende polismyndighet som i sin tur kan tvinga Köpenhamnspolisen på en redogörelse för beteendet.

– Om han ska på familjebesök så följer polisen med in i trappuppgången så att hans familjemedlemmar måste ta sig förbi polisen för att komma in i lägenheten, säger Michael Juul Eriksen.

Eriksen menar också att polisen tar bilder av folk som är samtalar med Shuaib Khan.

 

LÄS MER: Nya kriminella gänget har expanderat – till Sverige 

 

I intervjun med advokaten framför Ekstrabladet frågan om Shuaib Khan i och med sin kriminella historik och det faktum att han är gängledare inte gjort sig förtjänt av specialbevakningen.

– Den positionen han har i LTF har han haft de fyra-fem senaste åren och under tiden har man inte gjort någon liknande åtgärd, det gör man inte heller med andra personer i liknande fall, säger advokaten och menar att hans klient särbehandlats av polisen sedan han dömts för olaga hot mot tjänsteman.

– Man har en uttalad hållning där det slås fast att man inte tycker om honom.

Greps i visitationszon

Shuaib Khan hotade polisen under en visitation i en speciell visitationszon som var upprättad på grund av en konflikt mellan Loyal To Familia och det numera allt mer splittrade gänget Brothas. Flera oskyldiga träffades av gängmedlemmarnas pistolskott och Köpenhamnspolisen gick ut med en särskild varning till unga män som man uppmanade att tänka över var och när de rör sig genom de så kallade visitationszonerna.

Konflikten eskalerade i somras och fortsatte medan Shuaib Khan avtjänade sitt straff.

Skjutningarna fortsatte även efter att Khan försatts på fri fot och i november har tre liv offrats i konflikten. 

– Han är inte misstänkt för något, säger Michael Juul Eriksen och berättar att han hoppas att polisens metoder kommer att ses över.

– Jag tycker inte att den här typen av förföljning är något som hör hemma i Danmark.

Köpenhamnspolisen bekräftar för Ekstrabladet att de har mottagit klagomålet och att de nu behandlar ärendet innan de vill kommentera situationen ytterligare.

Relaterade ämnen
Martin Hardenberger
Martin Hardenberger

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag