Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Gängledarens missnöje: "Polisen förföljer mig"

Loyal To Familia-ledaren Shuaib Khans advokat har lämnat in ett offentligt klagomål där han anser att hans klient oskäligt förföljs av polis. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÃLLSPOSTEN
Loyal To Familia-ledaren Shuaib Khans advokat har lämnat in ett offentligt klagomål där han anser att hans klient oskäligt förföljs av polis. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÃLLSPOSTEN

Gängledaren Shuaib Khan tycker att polisen systematiskt förföljer och trakasserar honom och vill se ett snart stopp.

Hans advokat har nu lämnat in ett formellt klagomål till den oberoende enhet som granskar polisens arbete, rapporterar Ekstrabladet.

I oktober släpptes den självutnämnde presidenten för Loyal To Familia, Shuaib Khan, på fri fot efter att ha avtjänat ett tre månader långt fängelsestraff för hot mot tjänsteman.

Sedan dess har Köpenhamnspolisen följt Khan på nära håll.

Det är också då hans advokat Michael Juul Eriksen menar att särbehandlingen och trakasserierna började. Själv vill inte Khan uttala sig offentligt.

– Det han berättat för mig att han konstant följts på mycket tätt håll. Polisen går hela tiden vid hans sida oavsett var han rör sig. Om han går in i en butik följer de efter eller väntar precis utanför och om han försvinner frågar de direkt folk var han är precis som om han vore efterlyst.

Förtjänar bevakningen?

Advokaten berättar för tidningen att han ofta är i kontakt med sin klient, och Khan ska enligt honom redogöra för den ena episoden efter den andra. Det är därför han nu valt att framföra ett klagomål till en oberoende polismyndighet som i sin tur kan tvinga Köpenhamnspolisen på en redogörelse för beteendet.

– Om han ska på familjebesök så följer polisen med in i trappuppgången så att hans familjemedlemmar måste ta sig förbi polisen för att komma in i lägenheten, säger Michael Juul Eriksen.

Eriksen menar också att polisen tar bilder av folk som är samtalar med Shuaib Khan.

 

LÄS MER: Nya kriminella gänget har expanderat – till Sverige 

 

I intervjun med advokaten framför Ekstrabladet frågan om Shuaib Khan i och med sin kriminella historik och det faktum att han är gängledare inte gjort sig förtjänt av specialbevakningen.

– Den positionen han har i LTF har han haft de fyra-fem senaste åren och under tiden har man inte gjort någon liknande åtgärd, det gör man inte heller med andra personer i liknande fall, säger advokaten och menar att hans klient särbehandlats av polisen sedan han dömts för olaga hot mot tjänsteman.

– Man har en uttalad hållning där det slås fast att man inte tycker om honom.

Greps i visitationszon

Shuaib Khan hotade polisen under en visitation i en speciell visitationszon som var upprättad på grund av en konflikt mellan Loyal To Familia och det numera allt mer splittrade gänget Brothas. Flera oskyldiga träffades av gängmedlemmarnas pistolskott och Köpenhamnspolisen gick ut med en särskild varning till unga män som man uppmanade att tänka över var och när de rör sig genom de så kallade visitationszonerna.

Konflikten eskalerade i somras och fortsatte medan Shuaib Khan avtjänade sitt straff.

Skjutningarna fortsatte även efter att Khan försatts på fri fot och i november har tre liv offrats i konflikten. 

– Han är inte misstänkt för något, säger Michael Juul Eriksen och berättar att han hoppas att polisens metoder kommer att ses över.

– Jag tycker inte att den här typen av förföljning är något som hör hemma i Danmark.

Köpenhamnspolisen bekräftar för Ekstrabladet att de har mottagit klagomålet och att de nu behandlar ärendet innan de vill kommentera situationen ytterligare.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!