Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gängledare tros ha slagit och hotat man på lekplats

Här räknar gängledare pengar som senare beslagtogs av polisen. Nu misstänks han försökt skaffa nya pengar genom utpressning
Foto: POLISEN
Polisen hittade mobilfilmerna hos gängmannens vänner
Foto: POLISEN
Foto: FRITZ SCHIBLI

Mannen pekas ut som gängledare, kopplad till en kriminell släkt i Malmö.

Nu har han häktats mot sitt nekande, misstänkt för en mycket grov misshandel av en man i 40-årsåldern på en lekplats och för att ha försökt tvinga honom att skaffa fram upp mot en halv miljon kronor.

Inför häktningen och medan den pågick skärpte polisen bevakningen.

Gängledaren är i 30-årsåldern. Han utpekas internt av Malmöpolisen som ledare för ett familjenätverk där flera medlemmar begår brott.

Själv dömdes han i under hösten i år till ett års fängelse för grovt narkotikabrott och penningtvättsbrott. Den domen har han överklagat till hovrätten. Rättegången hölls i förra veckan och domen meddelas inom några dagar.

Mannen har även förekommit som misstänkt i ett uppmärksammat mord och i ärenden som rör sprängningar och utpressning. Han friades efter att ha suttit häktad en längre tid. I slutet av oktober begärde han 326 755 kronor i ersättning av staten. I en skrivelse uppger hans advokat att misstankarna orsakat hans klient tagit mycket illa vid sig av misstankarna och fortfarande mår dåligt.

Mobilfilm som bevis

Men efter den friande domen blev den alltså utpekade gängledaren föremål för nya misstanka och på nytt åtalad i augusti år. När mannen för narkotikabrott och penningtvätt var de tyngsta bevisen mobilfilmer som visar hur cirka 400 000 kronor i räknas i en lägenhet som mannen disponerade. Pengarna finns numera hos polisen. 

Rättegången i hovrätten hölls i förra veckan och i nästa vecka meddelar rätten dom i ärendet. 

På en film som tidigare använts som bevis mot mannen ses stora penningsummor räknas med hjälp av en elektrisk sedelräknare av den modell som brukar finnas på bankkontor.
Foto: POLISEN

I väntan på hovrättens dom är mannen på fri fot. Och polisen misstänker att han fortsätter begå grova brott.

Greps på hotell

På onsdagen greps gängledaren på ett hotell i Hyllie i Malmö. Han misstänks nu för olaga frihetsberövande, grovt rån och försök till grov utpressning av en person som tidigare lånat ut pengar till honom. Även gängledarens bror greps och misstänks för samma brott.
Brodern var den som först ställdes inför häktningsdomaren på lördagen. Han nekade till brott men häktades.

Senare blev även den av polisen utpekade gängledaren häktat. Han nekade också till alla misstankar.

Enligt uppgifter till Kvällsposten ska den misstänkte mannen ha legat bakom att offret som blev utpressad togs till en lekplats i stadsdelen Hyllie i Malmö sent på måndagskvällen där han utsattes för en grov misshandel. 

I samband med detta ska mannen ha tvingades ta sms-lån och blivit fråntvingad en Rolexklocka värd cirka 100 000 kronor.

Offret ska sedan ha hotats: om han inte skaffade fram en större summa pengar så skulle han råka illa ut.

Istället gick han till polisen.


Filmerna inifrån Malmös undre värld:

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!