Det har varit stökigt under en längre tid i Ronneby. Nu har en man, som satts i Migrationsverkets förvar i väntan på utvisning, rymt. Foto: JENS CHRISTIANDet har varit stökigt under en längre tid i Ronneby. Nu har en man, som satts i Migrationsverkets förvar i väntan på utvisning, rymt. Foto: JENS CHRISTIAN
Det har varit stökigt under en längre tid i Ronneby. Nu har en man, som satts i Migrationsverkets förvar i väntan på utvisning, rymt. Foto: JENS CHRISTIAN
Polisnärvaron har ökats i Ronneby. Bilden är från en manifestation i staden, mot våld. Foto: JENS CHRISTIANPolisnärvaron har ökats i Ronneby. Bilden är från en manifestation i staden, mot våld. Foto: JENS CHRISTIAN
Polisnärvaron har ökats i Ronneby. Bilden är från en manifestation i staden, mot våld. Foto: JENS CHRISTIAN

Gängledare skulle utvisas – har rymt

Publicerad

En av bröderna i det brödrapar som varit drivande i Ronnebys utpressarliga har rymt från Migrationsverkets förvar i Åstorp. Detta är andra gången det händer.

Mannen satt i förvar i väntan på att utvisas från Sverige.

– De åtgärder som vidtagits för att helt förhindra det har inte varit tillräckliga, säger förvarets enhetschef Helena Blessenius.

Med hjälp av en stege och överslängt rep rymde mannen, den 30 december. Han klättrade över muren tillsammans med en annan intagen. Den 26-åriga mannen satt i förvar i väntan på ett möte på Libanons ambassad i slutet av januari där resehandlingar inför utvisning till Libanon skulle ordnas.

Det är en resa han undvikit sedan han första gången sökte asyl 2006. Under den tiden har hans tidigare gilitiga libanesiska resedokument hunnit gå ut. 

Mannen är välkänd hos polisen efter ett välfyllt belastningsregister i södra Sverige som inkluderar rån, misshandel och övergrepp i rättssak. Han har fått kontaktförbud utfärdat mot flera personer. 2008 fick han sitt första. Han pekas ut som ledande i det kompisgäng som under många år utpressat och vandaliserat näringsidkare och privatpersoner i Ronneby. Ett gäng som Kvällsposten flera gånger skrivit om, som ”Ronnebygänget”. 

I april 2013 rymde mannen förra gången från samma förvar. 

–Vi var väl medvetna om att personen tidigare tagit sig ut från förvaret, men han lyckades trots det att med att rymma igen. Det är givetvis beklagligt och vi utvärderar händelserna för att se om vi kan förbättra säkerheten och de rutiner som finns. säger Helena Blessenius som är enhetschef vid Migrationsverkets förvar i Åstorp. 

 

LÄS MER: Ronnebygänget har tagit över staden

Ledaren i gänget

I november 2016 skrev Kvällsposten om hur mannen och hans bror under många år hotat butiksägare i Ronneby med att slå sönder deras lokaler om de vägrar att betala för beskydd. Veckan efter publiceringen efterlystes brodern och två veckor senare placerades han i förvar. 

Hans första utvisningsbeslut hade då vunnit laga kraft 2009. Han var dömd till skyddstillsyn och sedan lång tid tillbaka syntes polis regelbundet utanför huset där han bodde. När Kvällsposten träffade mannen visade han själv upp mobilbilder på hur ofta polisen tittade till huset. 

Vad som förändrades efter publiceringen – som gjorde att mannen så snabbt kunde tas i förvar – är oklart. Den 14 december hölls en presskonferens i Ronneby där polischefen i region syd, Annika Stenberg, tillsammans med lokala politiker lovade fler poliser till Ronnebys särskilt brottsutsatta centrum. På presskonferensen berättades att den 26-åriga mannen förts till förvar i förberedelse för utvisning och att han anses tillhöra en grupp av 8 kärnindivider som kommun och polis anser står bakom Ronnebys brottsvåg. 

Under tiden i förvaret har mannen inte haft några restriktioner. Han har fritt kunnat använda till exempel telefon. 

– Han har kunnat ringa och fortsatt hota inifrån förvaret, säger en person med insyn i polisens arbete. 

Använde rep och stege

Ett par av de drabbade näringsidkarna i Ronneby har hört av mannen trots att han suttit i förvar, enligt uppgifter till Kvällsposten. Samtidigt har polisen fortsatt rikta in sig på att gripa fler av de 8 utpekade kärnindividerna. Under tiden anses en annan person ha tagit över den ledande rollen under den 26-årige mannens tid i förvaret. 

Någon från utsidan har också hjälpt till med redskap till rymningen i helgen – det konstateras att mannen rymt med hjälp av stege och överslängt rep. Två dagar innan rymningen hade Migrationsöverdomstolen meddelat att de inte prövar fallet. Mannen hade då begärt prövningstillstånd för att överklaga förvarsplaceringen och begärt att istället få bo hos en kompis. Mannen har genom åren överklagat samtliga sina beslut och hans fall har flera gånger prövats i flera instanser. 

Lokalpolischef Magnus Bergman säger att ärendet sköts upp av gränspolisen. På hans bord innebär rymningen mest ytterligare en efterlyst person. 

– Vi får in nya efterlysningar varje dag. De här fallen har påverkat vårt arbete ganska länge och vi har flera som försvinner från ungdomshem, arrester, folk som inte kommer tillbaka från permission. Det är vardag för oss. 

Lägre säkerhetsnivå

Migrationsverkets förvar har generellt en lägre säkerhetsnivå och ska inte likställas med häkten eller fängelser. I vissa fall kan Migrationsverket placera en vuxen på kriminalvårdsanstalt, i häkte eller i arrest, till exempel om en brottsling i domen dömts till utvisning. 

– Det är generellt sett få personer som rymt från förvaret i Åstorp, men de åtgärder som vidtagits för att helt förhindra det har inte varit tillräckliga. I detta fallet har vi inte gjort bedömningen att han skulle säkerhetsplaceras på häkte eftersom vi ansåg att det inte fanns någon laglig grund för detta, säger Helena Blessenius, enhetschef vid Migrationsverkets förvar i Åstorp. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag