Gäng gav sig på barn på ett flyktingboende

Publicerad

När ett skränande gäng gjorde Hitler-hälsning och agerade hotfullt utanför ett hem för ensamkommande flyktingbarn reagerade grannar.

– De stod upp för barnen och ingrep. Det var fantastiskt fint gjort, Rickard Pettersson, förvaltningschef Individ och omsorgsförvaltningen i Skurups kommun.

Stämningen ska ha varit hätsk på lördagskvällen utanför ett hem för ensamkommande flyktingbarn i Skurups kommun. Utanför hemmet samlades på kvällen dels personer bosatta i närheten men också andra.

De ska ha uppfört sig hotfullt, skrikit och några ska även ha gjort Hitlerhälsning, enligt vittnen som Kvällsposten talat med. Någon typ av smällare kastades också.

Efter att personal larmat Securitas kom väktare till platsen. Samtidigt ingrep grannar på orten som bor intill hemmet..

Tillsammans med väktarna ställde de sig i vägen och hindrade gänget.

Rubriceras som hets mot folkgrupp

– Det var vuxna som stod upp för barnen och visade att de tar avstånd från den typen av agerande, säger Rickard Pettersson.

Tio minuter efter larmet kom två polisbilar, ca kl 21.59 men då hade gänget försvunnit.

– Det har upprättats en anmälan om hets mot folkgrupp, säger Stephan Söderholm, presstalesman vid Malmöpolisen.

Vittnen har uppgett för Kvällspisten att några av ungdomarna hann bli igenkända innan de försvann.

Hemlighåller var boendet finns

Skurups kommun har tagit emot sammanlagt 90 ensamkommande flyktingbarn. Huvuddelen har placerats i familjhem utanför kommunen, enligt Richard Pettersson.

Kommunen har valt att av säkerhetsskäl hemlighålla var hemmet finns.

Dådet mot de ensamkommande barnen i Skurups kommun inträffade dagen efter att polis ingrep mot maskerade personer som orsakade ett våldsamt bråk på Stockholms central.

Deras avsikt var, enligt polisen, att ge sig på ensamkommande flyktingbarn.

En person greps som misstänkt för misshandel av en väktare.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag