Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gamla villan blev
en smakdestination

Alla kockars dröm. Daniel Müllern framför spisen från franska märket Molteni. Priset? 300 000 kronor.
Foto: Jens Christian / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
Spisen, den viktorianska klinkern och ekgolvet ligger till grund för resten av inredningen, berättar Daniel.
Foto: Jens Christian / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
Villa Strandvägen satsar på kvalitet rätt igenom. I matsalen finns 36 platser.
Foto: Jens Christian / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
Stengodset har Camilla Pahlstad drejat. Hon gjorde tallrikarna Daniel använde i Årets kock. Kaffet i kopparna har Daniel varit med och tagit fram.
Foto: Jens Christian / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
Villa Strandvägen är en gamla sommarvilla nära havet i Sandskogen i Ystad.
Foto: Jens Christian / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

En gammal sommarvilla har förvandlats till Ystads nya matdestination.

Här bjuds det på närproducerad, vällagad mat och en varm stämning med vardagsrumskänsla.

– Jag brinner för klassisk vällagad mat och Österlens råvaror, vi har ett fantastiskt skafferi i den här regionen, säger Daniel Müllern, gastronomisk ledare på Ystad Saltsjöbad och nya Villa Strandvägen.

Daniel Müllern visar in i Villa Strandvägens matsal. Den känns mer som ett vardagsrum eller bibliotek, som att bli bjuden hem till någon. Här finns 36 platser och ett öppet kök med en stor vinröd spis av märket Molteni. När Villa Strandvägen blev ledig köpte Daniel Müllern och Ystads saltsjöbad huset utan att ens gå på visning.

– Vi hade pratat om att skapa ett mindre ställe som komplement till vår bistro och stora restaurang ända sedan jag började 2012. När den här fastigheten blev ledig slog vi till och det första vi köpte var den här handgjorda spisen från Molteni. Alla kockars dröm.

"Trött på att gå på krogen och betala och det inte är bra"

Efter hand har Daniel byggt upp inredningen tillsammans med de andra ägarna. Spisen, ekgolvet och viktoriansk klinkers blev utgångspunkten. Till det adderades varma färger och en mix av mönster på stolar och soffor. Tallrikarna har Camilla Pahlstad tagit fram.

– Hon gjorde tallrikarna jag använde i Årets kock och det är ett väldigt vackert stengods. Det ska inte bara vara fokus på maten utan en upplevelse. Det ska vara kvalitet rätt igenom, jag är trött på att gå på krogen och betala och det inte är bra. 18 juli öppnar vi upp de sju rummen som alla är unika.

Efter Daniels regler

Maten blir klassisk vällagad med närproducerade råvaror från Skåne och Österlen. Mat man känner igen men efter Daniels regler.

– Helst vill jag att gästerna äter Villansmeny och det blir den menyn som jag satt, inte någon À la carte. Men jag är en humörmänniska och det kan hända att jag tar bort en rätt efter bara tre dagar. Jag vill laga mat som man gjorde förr, det blir ordentliga såser och vi tar inga genvägar. Vi kommer försöka hålla oss till hur man lagade mat förr men givetvis utmanar jag mina kockar med moderna nya metoder för att de ska fortsätta tycka det är roligt och utvecklas, säger Daniel och fortsätter:

– Till Villa Strandvägen kan vi få tag på allt här i Skåne, utom fisk möjligen, det är lite svårare, våra svenska fiskare försvinner. På den stora restaurangen har vi ingen möjlighet att ha närproducerat på samma sätt. Det är för stora volymer. Jag kommer fortsätta ha ett finger med i spelet på den stora restaurangen när det kommer till matvisionen och menyn.

Hunden är välkommen

För ett tag sen skaffade familjen Müllern Boston terriern Angus, som till vardags kallas Gus. Han ska få hänga på restaurangen när Daniel jobbar.

– Han är döpt efter den tjocka musen i Askungen. Han ska bara fodras upp lite. Vi är så tråkiga i Sverige och har aldrig hunden med, vi tror det är mot någon livsmedelslag, men det enda som gäller är att hunden inte är i köket, annars är det lugnt.

Kanske är det en profetia som slagit in. Daniel minns tillbaka till ett samtal med Alessandro Porcelli och Andrea Petrini, som har ett finger med i spelet kring listan World's 50 best restaurants. För några år sedan var de på besök på Daniels krog i Kåseberga.

– De sa "När du blir äldre ska du ha ett litet hotell, en bra restaurang och en hund". De gissade på en labrador men annars var det rätt!


Här hittar du alla Kvällspostens härliga semestertips från Sydsverige!

Daniels matfavoriter

– Jag måste säga Fridens i Södra Mellby, även om alla andra också gör det. Men det är fantastiskt trevligt!

– Apotekarn's i centrala Simrishamn. Det känns som om man är någonstans kring medelhavet. Och jag gillar när det känns som man är just någon annanstans.

– Hörtebrygga hos Martin och Emma. När man jobbar i den här miljön är det jäkligt skönt att kunna slappna av med familjen, där det inte är krystat.

– Daniel Berlin i Skåne Tranås är givetvis jävligt bra också.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!