Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gamla blåstes på 300 000 kronor

På sex veckor lyckades två rumänska män lura över 20 äldre människor i Sydsverige på sammanlagt 300 000 kronor. Bland offren finns 95-åringar.

De greps veckan före jul och åtalas nu vid Helsingborgs tingsrätt för grova stölder och bedrägerier. Männen nekar till allt.

Enligt åtalet har de båda männen rört sig över hela Sydsverige, från Halmstad och nordvästra Skåne, via Lomma, Löddeköpinge och Limhamn upp till Jönköpingstrakten.

Alla offren är äldre personer som blivit av med sina plånböcker och handväskor när de varit och handlat, gått till bankomaten eller tankat bilen.

En 72-årig kvinna blev bestulen på Willys i Löddeköpinge. Hon blev av med bankkort och 2 200 kronor.Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
En 85-årig man blev bestulen på sitt bankkort på Circle K i Vellinge – och tjuvarna hann plocka ut 15 000 kronor.Foto: CIRCLE K

Brottsturnén genom Sydsverige varade från den 1 november tills männen greps den 17 december. De har suttit frihetsberövade sedan dess.

Det första offret var en 95-årig man i Halmstad. Han blev avplockad sin plånbok på Köpmansgatan och miste sina kort och ett par hundra i kontanter.

Men sedan lyckades tjuvarna plocka ut sammanlagt 15 000 kronor i kontanter – och köpa mobiltelefoner för nästan 20 000.

På samma sätt har det varit för de andra offren. I några fall har tjuvarna misslyckats med att få ut pengar eller handla – men de flesta korten har de kunnat utnyttja.

På Coop Extra i Ängelholm blev en 84-årig kvinna bestulen på sin plånbok med 300 kronor och alla kort.Foto: SARA STRANDLUND
De två rumänska männen åtalas vid Helsingborgs tingsrätt och riskerar fleråriga fängelsestraff.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Värst drabbad blev en 91-årig kvinna i Huskvarna som blev av med bankkortet i Rosengallerian den 7 december.

På hennes kort kunde tjuvarna på två dagar plocka ut 15 000 kronor i kontanter och handla mat, kläder och elektronik för nära 62 000 kronor.

Bevisningen mot männen består främst av mängder av bilder från övervakningskameror i butiker och bankomater samt positionering av deras telefoner.

Männen nekar till allt

Men männen nekar alltså till alla anklagelser trots den tekniska bevisningen.

De åtalas för grova stölder, grova bedrägerier och ett antal försök till grovt bedrägeri. 

När det gäller stölderna anser kammaråklagare Linda Jeppsson Linderström att de är grova eftersom de riktats mot personer ”som på grund av sin ålder har haft särskilda svårigheter att värja sig”.

Grov stöld kan ge upp till sex års fängelse. Grovt bedrägeri ger max två års fängelse.

Kvällsposten har sökt kammaråklagare Linda Jeppsson Linderström i Helsingborg och de båda männens försvarsadvokater.