Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Galleristen efterlyst av Interpol – frias i Sverige

Foto: Galleriets hemsida (OBS: Bilden är ett montage)

Den skånska modern och hennes son drev gallerier över hela världen – och har skulder på över två miljarder efter att de gick i konkurs.

Mamman är efterlyst genom Interpol. Men i Sverige har nu åklagaren lagt ner misstankarna om bedrägeri. 

– Jag anser mig inte kunna bevisa att hon haft uppsåt att lura dem, säger åklagaren Peter Ståhl.

De två familjemedlemmarnas misstänkta bedrägerier ska ha pågått i flera år.

Modern och sonen byggde upp ett konstimperium med flera gallerier i städer så som Marbella, Miami och Dubai.

De sålde tavlor för miljardbelopp, men i maj försattes båda i personlig konkurs.

Skulderna staplades på hög. Galleristerna med sin bas i Malmö och Trelleborg krävdes på över två miljarder kronor av närmare 2 000 konstkunder, agenter och gallerier som kräver pengar tillbaka.

Levde lyxliv – ägde sju bilar

För pengarna som galleriägarna tjänade in på konstaffärerna har de levt ett liv i lyx. 

Sonen delade med sig av sin extravaganta livsstil på sociala medier. Han publicerade bland annat bilder på rysk kaviar, nya lyxbilar och från toppen av Burj Khalifa i Dubai.

– De har levt väldigt lyxigt. De har haft flera hus i södra Spanien att förfoga över och de har spenderat mycket pengar, särskilt sonen, säger konkursförvaltaren Patrik Kalman.

Utöver lyxvillan i Marbella ägde duon två båtar och sju bilar, däribland en Lincoln limousin med specialsydd läderklädsel, en Hummer och en guldfärgad Corvette.

Nästan 100 svenskar kräver pengar

Många av de lurade kunderna är bosatta utomlands och i maj 2017 inledde polisen i Polen en förundersökning om bedrägeri och penningtvätt. 

Mamman är nu internationellt efterlyst av Interpol misstänkt för bedrägeri. 

Efter konkursen har åtminstone 91 svenskar begärt att få sina pengar tillbaka, efter förlorade investeringar på totalt över 24 miljoner kronor.

– Det är osannolikt att de får tillbaka alla investerade medel, säger Patrik Kalman.

Åklagaren: Kan inte bevisa brott

Totalt 20 konstkunder, varav mer än hälften är svenskar, har polisanmält galleriägarna för bedrägeri. Enligt åklagaren rör det sig i vissa fall om enskilda kunder som anser sig lurade på hundratusentals kronor.

Men nu har misstankarna om bedrägeri riktat mot modern lagts ner i Sverige, trots att den Interpol-efterlysningen kvarstår, vilket Sydsvenskan var först med att skriva om.

– Jag anser mig inte kunna bevisa att hon haft uppsåt att lura dem. Därmed kan jag inte bevisa brott, säger åklagaren Peter Ståhl.