Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gahrton överklagar: Drack efter olyckan

Tidigare miljöpartistiska språkröret Per Gahrton i Almedalen 2013.
Foto: Sven Lindwall
Bild från händelsen som ledde till domen.
Foto: Kristina Eriksson

Det tidigare miljöpartistiska språkröret Per Gahrton dömdes till fängelse för grovt rattfylleri efter en bilkrock utanför Tomelilla.

Nu överklagar han domen.

Enligt överklagan menar Gahrton att det faktum att det fanns spillt vin utanför bilen och en tom vinförpackning i bilens baklucka bevisar att han druckit vinet efter krocken - och att det rör sig om så kallad eftersupning.

Det var i februari i fjor som Per Gahrton var inblandad i en trafikolycka. Den 5 februari strax efter klockan 16 hittades hans bil i diket på en mindre väg utanför Tomelilla. Dessförinnan hade Gahrton enligt vittnen kört på och skadat en carport på en närliggande uppfart.

– Jag körde av vägen och försökte komma upp men det lyckades jag inte med. Därför gick jag i väg för att hämta hjälp, berättade Per Gahrton för Kvällsposten i samband med att han åtalades.

Enligt begäran om överklagan hävdar Per Gahrton att han blev omtumlad och chockad när han körde i diket, och därför började dricka vin som han hade med sig i bilen.

Vittnen försökte hjälpa

"Efter det att Per Gahrton kört i diket den aktuella eftermiddagen har han på grund av chocken och oro druckit det vin han hade med sig i bilen. Uppskattningsvis har han druckit ca 1-1,25 liter vin men han är inte säker på exakt hur mycket" står det i överklagandet.

Som bevis för detta anför Gahrton genom sitt ombud bland annat det faktum att det fanns vinfläckar utanför bilen och ett sms han skickat till sin fru, ett sms som skickades till en hemtelefon.

Flera vittnen, som försökte hjälpa Per Gahrton att få upp bilen ur diket, har berättat att de kontaktade polisen när de noterade att föraren var berusad.

I förhör berättade Per Gahrton att han druckit vin kvällen innan olyckan, men att han bedömt att har var nykter nog att köra dagen efter.

Dömdes till fängelse

Per Gahrton redogörelse av omständigheter kring olyckan har, enligt tingsrättens dom, varit otydlig. Han har till exempel inte kunnat ange vilket klockslag han började dricka.

Men Gahrton hävdar likväl att han var nykter vid olyckan och att han först efteråt började konsumera alkohol. Samma argument använde Per Gahrton 2007 när han misstänktes för att ha kört rattfull. Då frikändes han.

Men denna gång gick tingsrätten på åklagarens linje. Analys av blodprover från Per Gahrton visade att alkoholhalten i blodet var 1,89 promille och tingsrätten fällde Gahrton för grovt rattfylleri. Med hänsyn till att brottet skedde på en länsväg i svårt vinterväglag vid en tid då det kunde antas att det var mycket trafik ute blev straffet två månaders fängelse.

Per Gahrton yrkar, genom sin advokat, på att hovrätten ogillar åtalet i sin helhet eller mildrar tingsrättens dom.


Kvällsposten har utan framgång sökt Per Gahrton.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!