Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Gabriela om dejten: ”Han våldtog mig”

Gabriela, 42, ska ha våldtagits under en dejt. Nu berättar hon om händelsen – och om hur hon har tagit sig tillbaka. Foto: Privat
Det var på Lilla torg i Malmö som Gabriela först träffade mannen. Foto: FRITZ SCHIBLI
Tack vare det kreativa skapandet har Gabriela hittat ett andningsrum från traumat. Foto: Privat

Efter Gabrielas dejt i februari 2017 vändes hela hennes liv upp och ner.

Mannen hade i början av kvällen varit både trevlig och respektfull. Några timmar senare blev han gripen av polisen misstänkt för våldtäkt.

Nu, två år senare, har Gabriela hittat verktyg som hjälper henne att bearbeta traumat – men såren är fortfarande öppna och mannen går fri.

– Jag har bestämt mig för att jag inte ska låta händelsen definiera mig. Det är inte jag som ska skämmas – det är han, säger hon.

För två år sedan träffade Gabriela, 42, en man på en dejtingsajt. Mannen sa att han jobbade utomlands – men att han emellanåt kom till Sverige. Meddelandekonversationen mellan Gabriela och mannen flöt på så pass bra att de till slut bestämde sig för att träffas.

Den 5 februari 2017 möttes de två på Lilla torg i Malmö. Gabriela upplevde stämningen på dejten som bra och trivsam, mannen var artig och såg bra ut. Kvällens timmar gick och klockan hann bli mycket. Varken mannen eller Gabriela hade närmat sig den andra under dejten, hon hade därför ingen tanke på att de två skulle åka hem tillsammans.

– Jag ville ta en taxi hem. Han följde med i den, men han sa att han skulle fortsätta vidare. När taxin kom fram till min adress hoppade han också ur. Jag frågade varför, då svarade han att han ville följa med upp, säger Gabriela.

”Då våldtog han mig”

En aning motvilligt lät hon mannen komma in i bostaden. När han till slut ska ha bett om att få spendera natten i hennes lägenhet bäddade hon åt honom i barnens rum – Gabriela ville inte att de skulle sova i samma säng. Hon stängde sin sovrumsdörr, släckte och somnade. Plötsligt vaknade Gabriela – och ska då ha insett att hon inte var ensam i sin säng.

Gabriela träffade mannen på Lilla torg i Malmö. Därefter ska han ha följt med henne hem – mot Gabrielas vilja. Foto: Fritz Schibli

– Jag frågade vad han gjorde, då våldtog han mig, säger hon.

– Jag sa nej flera gånger och jag vet att han hörde det. Han var väldigt aggressiv.

Påminns i vardagen

Efter händelsen ska mannen ha somnat. Gabriela flydde ut på gatan och ringde polisen.

– När polisen kom kollapsade jag. Mannen greps och polisen samlade in bevis, säger hon.

Det tog Gabriela två månader innan hon klarade av att sova i sitt eget sovrum igen. Men det är först nu, två år senare, som hon känner sig trygg i hemmet.

Händelsen har flera gånger gjort sig påmind i vardagen, när Gabriela minst har anat det.

– Om en manlig expedit påminde om den här mannen försökte jag undvika just den kassan. Jag klarade inte av att sitta ensam i ett väntrum med en man.

För att bearbeta händelsen har Gabriela börjat måla krukor. Foto: Privat
Mönstren på krukorna har brasilianska rötter – precis som hon själv. Foto: Privat

”Det är inte jag som ska skämmas – det är han”

Efter två kämpiga år har Gabriela börjat få tillbaka fotfästet. Genom terapi, yoga och kreativt skapande har hon lyckats bli allt stadigare på insidan.

– Jag tänker inte på något dåligt när jag skapar, då är jag någon annanstans i hjärnan. Ibland rusar min puls, det kan kännas som att jag kommer dö när som helst. Men när jag för ett år sedan började måla krukor har det börjat bli bättre, säger Gabriela och fortsätter:

– Tack vare terapin har jag lärt mig att prata om händelsen. Att prata om det innebär inte att jag behöver återuppleva det, det handlar om att skilja på hjärta och hjärna.

Mennen dömdes aldrig för våldtäkten som Gabriela berättar om. Förundersökningen lades ner, ord stod mot ord. Men Gabriela menar att hon väljer att blicka framåt, för sin egen skull.

– Viktigast för mig var inte att han skulle hamna i fängelse, jag ville att han skulle be om ursäkt. Det var mitt ord mot hans, trots bevisen valde rättsväsendet att tro på honom. Men jag har bestämt mig för att jag inte ska låta händelsen definiera mig. Det är inte jag som ska skämmas – det är han.

Lokaltidningen har också skrivit om Gabriela.

 

Se mer av Gabrielas skapande

Mer om Gabrielas kreativa skapande finns att se här. På Instagram lägger hon upp bilder på sina krukor, med mönster inspirerat av hennes brasilianska rötter.