Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stulna fyrverkerier kan användas mot polisen

Foto: ARNE FORSELL / © BILDBYRÅN
Foto: / TT NYHETSBYRÅN

Polisen har kallat till ett extrainsatt möte efter att en container med fyrverkeripjäser stulits.

Det finns misstankar om att de explosiva föremålen kan komma att användas mot polisen.

– Jag blir riktigt förbannad över det som hänt, säger Scott Goodwin, polis i Växjö, till SVT Nyheter Småland

2015 stals fyrverkeripjäser för cirka 150 000 kronor som senare användes för att skjuta mot polisen i Växjö. Med det i minnet ser polisen i Växjö allvarligt på stölden som inträffade på juldagen.

På eftermiddagen stals en container fylld med fyrverkeripjäser utanför Harald Nyborg i staden. En utredning för att få tag i gärningsmännen har startat, men än så länge finns ingen misstänkt – och godset har inte återfunnits.

– Några av containrarna var larmade, men just den här som innehöll fyrverkeritårtor var inte det. Vi har säkrat en del tekniska spår på platsen, säger Alexander Gustafsson som är jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Växjö till SVT Nyheter Småland. 

Polisen vädjar samtidigt till allmänheten att höra av sig med tips. 

 

LÄS OCKSÅ: Upploppsliknande scener i Växjö – ungdomar sköt raketer mot polis

 

Skjuta mot polisen

Polisen har primärt två teorier om vad fyrverkerierna ska användas till: att sälja vidare – eller skjuta mot polis och räddningspersonal.

Efter 2015-års attack mot blåljuspersonal trappades förra året bevakningen mot butiker som hanterade fyrverkerier i Växjö upp. I år har bevakningen blivit mer omfattande.

– Vi har haft möten med försäljare av fyrverkerier och berättat vilka allvarliga konsekvenser det kan få om fyrverkerier hamnar i orätta händer, dessvärre följde inte försäljaren våra rekommendationer om att alla containrar skulle larmas, säger Scott Goodwin vid polisen i Växjö till SVT Nyheter Småland. 

 

LÄS OCKSÅ: Här avfyrar mannen raket mot polisen 

 

Extrainsatt möte

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap är den myndighet som stiftar lagar kring hantering och försäljning av fyrverkerier.  Kommunen sköter själva tillsynen. 

Efter fyrverkeristölden har nu polisen i Växjö kallat till ett extrainsatt möte.

– Vi ser väldigt allvarligt på det här, vi hoppas att ingen blåljuspersonal kommer att bli skadad av fyrverkerier framöver. Jag är riktigt förbannad över det som hänt, säger Scott Goodwin till SVT.