"Fyrtio papp" – till Gullan Bornemark

Foto: Stina Gullander

MALMÖ. Varenda unge har väl undrat om Lasse är vaken.

Att 85-åriga Gullan Bornemark är det vet vi med säkerhet. I går fick hon ta emot ytterligare ett bevis på sitt mångåriga komponerande.

– Jag är överglad som ett klöverblad, utbrister hon förtjust över att ha tagit emot ett stipendium ur Fred Winters minnesfond.

I över sextio år har denna musikskapare från Malmö gett världen oförglömliga barnvisor. Noterade hos Stim finns ungefär 150 stycken.

– Jag tror den första var "Gubben i lådan" som jag gjorde 1951. Den fick alla barn att skratta och det var härligt, minns hon.

Då var hon akademiskt utbildad musikdirektör och många hade svårt att förstå varför hon ville ägna sig åt något så simpelt som barnvisor.

– På den tiden begrep man inte att musik och lek passade så bra tillsammans, säger hon.

Det är något som numera känns helt självklart och Gullan Bornemark kan verkligen ta åt sig mycket av äran att det blivit så.

Framförde berömda låtar

Stipendieutdelningen på SKAP:s vårfest, som hölls i Grands vinterträdgård i Stockholm, är bara ett av många bevis på den saken. Gullan Bornemark framförde själv några av sina mest berömda låtar, till ackompanjemang av Ale Möller, också han musiker från Malmö.

Förutom äran innebär stipendiet ur Fred Winters Minnesfond en summa pengar. Eller "fyrtio papp" som mottagaren själv uttrycker det.

– För mig är det en stor glädje att mina visor gör så många andra glada. Det är ju meningen, förklarar denna kompositör som bland annat gett oss "Sudda, sudda bort din sura min".

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!