Fin ren. Lilla Doris fick äran att vara årets julren, klädd i matchande röda renhorn. Foto: Karin LundgrenFin ren. Lilla Doris fick äran att vara årets julren, klädd i matchande röda renhorn. Foto: Karin Lundgren
Fin ren. Lilla Doris fick äran att vara årets julren, klädd i matchande röda renhorn. Foto: Karin Lundgren
Pepparkakshund. Inget luciatåg utan en pepparkaksgumma, här ser Leia ut att trivas bra i sin roll i tåget. Foto: Karin LundgrenPepparkakshund. Inget luciatåg utan en pepparkaksgumma, här ser Leia ut att trivas bra i sin roll i tåget. Foto: Karin Lundgren
Pepparkakshund. Inget luciatåg utan en pepparkaksgumma, här ser Leia ut att trivas bra i sin roll i tåget. Foto: Karin Lundgren
Stolt lucia. Helvita Demi fick förstås vara lucia när hundarnas eget luciatåg tågade genom centrala Malmö i går. Foto: Karin LundgrenStolt lucia. Helvita Demi fick förstås vara lucia när hundarnas eget luciatåg tågade genom centrala Malmö i går. Foto: Karin Lundgren
Stolt lucia. Helvita Demi fick förstås vara lucia när hundarnas eget luciatåg tågade genom centrala Malmö i går.  Foto: Karin Lundgren
Foto: Agnes Henriksson Fjeldstad / TTFoto: Agnes Henriksson Fjeldstad / TT
 Foto: Agnes Henriksson Fjeldstad / TT
Gott att åka. Max kunde koppla av under sitt luciatåg och kunde vila tassarna medan han skjutsades omkring i en skrinda, dragen av Doris. Foto: Karin LundgrenGott att åka. Max kunde koppla av under sitt luciatåg och kunde vila tassarna medan han skjutsades omkring i en skrinda, dragen av Doris. Foto: Karin Lundgren
Gott att åka. Max kunde koppla av under sitt luciatåg och kunde vila tassarna medan han skjutsades omkring i en skrinda, dragen av Doris. Foto: Karin Lundgren

Fyrfotat luciatåg för hemlösa jyckar

Publicerad

Här är hundarna som gör en insats för andra hundar.

Under arrangemanget "Luciatåg för hemlösa hundar" samlades mängder med varor och godis in till de hundar som lever under lite svårare förhållanden.

– Vi har fått in mängder med produkter, det känns jättebra, säger initiativtagaren Jane Lundsten om luciatåget i centrala Malmö.

Utklädda i typisk luciamundering trippade de fyrbenta deltagarna i luciatåget i Malmö i går. Såväl pepparkakshundar som tomtehundar och ett helt gäng tärnor fanns representerade. Och naturligtvis en lucia.

– Demi, en helvit American Bully, fick vara lucia, säger Jane Lundsten som också berättar att det inte utbröt något bråk bland hundarna om vem som skulle få rollen att bära ljuskronan.

– Det gick fint!

Gick för Rosa Bandet i höstas

Uppslaget till ett luciatåg för hemlösa hundar kom i samband med att Jane Lundsten tillsammans med Anna Pramberg och Roxanne Munoz-Rytting i höstas ordnade en Rosa Bandet-promenad med sina hundar för att uppmärksamma bröstcancer.

– Det blev en stor succé, vi fick mycket uppmärksamhet och kände att vi ville göra något positivt för hundar, både de som är hemlösa och de som lever i hem där det kanske är lite knapert, säger Jane Lundsten.

De tre vännerna kläckte idén om ett luciatåg, skapade ett evenemang om det på Facebook och vips vällde det in hussar och mattar som ville göra något fint till lucia, uppskattningsvis deltog 50–70 hundar i alla möjliga storlekar för att lussetåga mellan Stortorget och Triangeln i Malmö och tillbaka igen.

Bidragen strömmade in

Uppslutningen både gläder och förvånar arrangörerna.

– Det är verkligen jätteskoj att så många ville vara med, jag trodde aldrig att det skulle bli så många, säger Jane Lundsten som har fullt upp samman bidragen som strömmade in till de hemlösa hundarna.

– Vi har fått in jättemycket, koppel, leksaker, filtar och täcken och massvis med mat, tidigare har vi fått över 300 kilo hundmat, säger hon och avslöjar att ytterligare hundupptåg är att vänta.

– Ja det tror jag, vi har bara inte bestämt oss för vad än.

Magnus Andersson
Magnus Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag