Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fyrfotat luciatåg för hemlösa jyckar

Fin ren. Lilla Doris fick äran att vara årets julren, klädd i matchande röda renhorn.
Foto: Karin Lundgren
Pepparkakshund. Inget luciatåg utan en pepparkaksgumma, här ser Leia ut att trivas bra i sin roll i tåget.
Foto: Karin Lundgren
Stolt lucia. Helvita Demi fick förstås vara lucia när hundarnas eget luciatåg tågade genom centrala Malmö i går.
Foto: Karin Lundgren
Foto: Agnes Henriksson Fjeldstad / TT
Gott att åka. Max kunde koppla av under sitt luciatåg och kunde vila tassarna medan han skjutsades omkring i en skrinda, dragen av Doris.
Foto: Karin Lundgren

Här är hundarna som gör en insats för andra hundar.

Under arrangemanget "Luciatåg för hemlösa hundar" samlades mängder med varor och godis in till de hundar som lever under lite svårare förhållanden.

– Vi har fått in mängder med produkter, det känns jättebra, säger initiativtagaren Jane Lundsten om luciatåget i centrala Malmö.

Utklädda i typisk luciamundering trippade de fyrbenta deltagarna i luciatåget i Malmö i går. Såväl pepparkakshundar som tomtehundar och ett helt gäng tärnor fanns representerade. Och naturligtvis en lucia.

– Demi, en helvit American Bully, fick vara lucia, säger Jane Lundsten som också berättar att det inte utbröt något bråk bland hundarna om vem som skulle få rollen att bära ljuskronan.

– Det gick fint!

Gick för Rosa Bandet i höstas

Uppslaget till ett luciatåg för hemlösa hundar kom i samband med att Jane Lundsten tillsammans med Anna Pramberg och Roxanne Munoz-Rytting i höstas ordnade en Rosa Bandet-promenad med sina hundar för att uppmärksamma bröstcancer.

– Det blev en stor succé, vi fick mycket uppmärksamhet och kände att vi ville göra något positivt för hundar, både de som är hemlösa och de som lever i hem där det kanske är lite knapert, säger Jane Lundsten.

De tre vännerna kläckte idén om ett luciatåg, skapade ett evenemang om det på Facebook och vips vällde det in hussar och mattar som ville göra något fint till lucia, uppskattningsvis deltog 50–70 hundar i alla möjliga storlekar för att lussetåga mellan Stortorget och Triangeln i Malmö och tillbaka igen.

Bidragen strömmade in

Uppslutningen både gläder och förvånar arrangörerna.

– Det är verkligen jätteskoj att så många ville vara med, jag trodde aldrig att det skulle bli så många, säger Jane Lundsten som har fullt upp samman bidragen som strömmade in till de hemlösa hundarna.

– Vi har fått in jättemycket, koppel, leksaker, filtar och täcken och massvis med mat, tidigare har vi fått över 300 kilo hundmat, säger hon och avslöjar att ytterligare hundupptåg är att vänta.

– Ja det tror jag, vi har bara inte bestämt oss för vad än.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!