Fyra terrormisstänkta snart i dansk rätt

De fyra männen misstänks ha planerat en terrorattack mot Jyllands-Posten.
Foto: Lasse Svensson

Snart lägger justitieministern sista handen vid åtalet mot fyra män med svenskanknytning som misstänks ha förberett en terrorattack mot Jyllands-Posten. Redan nu är rättegångsstarten planerad.

– Enligt danska regler är det justitieministern som bestämmer om åtal ska väckas vid terrormål. Vi räknar med ett avgörande inom loppet av en vecka, säger statsadvokaten Henrik Plaehn till TT.

Männen ska enligt misstankarna ha planerat en massaker i tidningshuset på Rådhusplatsen i centrala Köpenhamn. Med hjälp av ljuddämpande automatvapen och 200 plastband skulle de tränga sig in i huset och bakbinda journalisterna – därefter skulle de "döda så många som möjligt" och hugga halsen av de anställda. Men tre av männen hann gripas i en lägenhet utanför Köpenhamn strax före nyår 2010. Den fjärde greps strax därefter i Sverige.

"Redan reserverat"

Glostrup tingsrätt utanför Köpenhamn är redo för rättegångsstart den 13 april.

– Vi har redan reserverat 17 dagar så det inte dröjer ännu längre tid innan målet kan börja, säger Henrik Plaehn.

Hur åtalet formulerats av stats- och riksadvokaten är hemligt.

– Rätten är den första som får veta. Men avlyssningar och beslagtagna föremål är den huvudsakliga bevisningen.

Uppemot 1 800 ljudfiler har samlas in av både svensk och dansk säkerhetspolis.

Terrorplaner mot JP

I september 2005 publicerade Jyllands-Posten (JP) en serie satiriska teckningar av profeten Muhammed. Sedan dess har flera misstänkta attentatsplaner mot tidningen avslöjats.

I oktober 2009 greps David Headley och Tahawwur Rana i USA, anklagade för att planera ett dåd mot JP. I mars 2010 erkände Headley terrorbrott.

I juli 2010 greps Mikael Davud, uigur från Kina men norsk medborgare i Oslo. I januari 2012 dömdes han till sju års fängelse för attentatsplaner mot bland annat JP.

I september 2010 greps tjetjenen Lors Dukajev sedan hans bomb av misstag detonerat på en hotelltoalett i Köpenhamn. I maj 2011 dömdes han för terrorplaner mot JP.

I december 2010 greps fyra män, varav tre svenska medborgare, misstänkta för attentatsplaner mot JP. Tre av männen greps i Köpenhamn, och polisen beslagtog skjutvapen. De sitter fortfarande häktade.

De häktade männen

Fyra män med svensk anknytning sitter häktade för att ha planerat ett terrordåd i Köpenhamn mot tidningen Jyllands-Posten. Tre av dem är häktade för försök till terroristbrott och en, Sahbi Zalouti, för förberedelse till terroristbrott.

De häktade är:

Munir Awad, född 1981. Svensk medborgare, född i Libanon. Folkbokförd i Stockholm.

Omar Abdalla, född 1980. Svensk medborgare, oklart födelseland. Folkbokförd i Stockholm.

Mounir Dhahri, född 1966. Tunisisk medborgare. Folkbokförd i Stockholm.

Sahbi Zalouti, född 1973. Svensk medborgare med tunisiska rötter. Folkbokförd i Järfälla.

(TT)

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!