Fyra skottlossningar i Malmö under tisdagen

En buss som stod på en hållplats på Munkhättegatan i Malmö besköts med fyra skott under natten.

En ung man är död och en ung kvinna vårdas på sjukhus efter fyra skottlossningar i Malmö under tisdagsdygnet.

En busschaufför och en barnfamilj utsattes också för skottlossningen.

– Vi har tre mordförsök och ett mord på årets första dagar. Det är en belastning både för oss och för samhället, säger Calle Persson vid polisens ledningscentral.

Tisdagsdygnet inleddes med att ung kvinna hittades skjuten på Västra Kattarpsvägen i Malmö. Kvinnan fördes till sjukhus och hennes tillstånd beskrevs senare som allvarligt men stabilt. Senare under dagen anhölls tre personer misstänkta för mordförsök.

Vid 21-tiden på kvällen larmades polisen ut på ett nytt larm om skottlossning. Den här gången till Docentgatan där en ung man hittades svårt skottskadad. Trots snabba räddningsinsatser gick mannens liv inte att rädda.Vid 21-tiden på kvällen larmades polisen ut på ett nytt larm om skottlossning. Den här gången till Docentgatan där en ung man hittades svårt skottskadad.
Foto: Fritz Schibli

Vid skottlossningen på Docentgatan gick en förlupen kula genom ett balkongfönster på en lägenhet intill. I lägenheten satt en familj och åt middag när skottet gick igenom rutan.

– Vad hade hänt om vi varit i det rummet? Om något av mina barn hade varit där? säger föräldern till Kvällsposten.I lägenheten satt en familj och åt middag när skottet gick igenom rutan.

Busschaufför besköts

Närmare midnatt kom ytterligare larm om skottlossning. Vid 23.48 larmades polisen till en adress på Holma där en lägenhet blivit beskjuten. Ingen av de tre som bodde i lägenheten kom dock till skada.

Dygnets fjärde skottlossning riktades mot en buss som stod på Lindängen.

Bussen hade stannat vid ändhållplatsen och var tom på passagerare. Skottlossningen ska, enligt uppgift, ha skett när chauffören gick igenom bussen.

– Fyra rutor är sönderskjutna. säger Calle Persson.

Det är ännu oklart vad för vapen som använts men enligt den tekniska undersökningen handlar det om ett "riktigt" vapen. Alltså ingen luft eller kolsyrevariant.

Chauffören klarade sig oskadd från beskjutningen och en brottsplatsundersökning har genomförts. Det finns i nuläget inget som kopplar den skjutningen till de andra skottlossningarna i Malmö under tisdagen.

– Bussen är nu körd till bussbolagets lokaler., säger Calle Persson.

Mordutredare överbelastade

Beskjutningen av bussen innebär att Malmöpolisen nu har tre mordförsök och ett mord att arbeta med som inträffat under årets första dagar.

När Kvällsposten summerade statistiken för syd och Malmö 2016 konstaterade polisen att situationen vad gäller det dödliga våldet är mycket ansträngd.

– Situationen är allvarlig. Vi har även en väldig ökning av antalet mordförsök, sa Petra Stenkula, som är chef för polisens regionala utredningsenhet till KvP.

Av 26 mord i hela syd under 2016 hade tio inträffat i Malmö. Polisens mordutredare är redan hårt belastade och har slagit larm om situationen.

Nu fogas alltså ytterligare ett mord och tre mordförsök till arbetet.

Fyra skjutningar på ett dygn i Malmö

SKJUTNING 1

Tisdag 03.34

Västra Kattarpsvägen

• 18-årig kvinna hittas skjuten utomhus. Efter förhör ska tre män ha blivit anhållna för mordförsök.

SKJUTNING 2

Tisdag 20.44

Docentgatan

• Polisen hittar offret liggande på gatan. Två timmar senare meddelas att mannen avlidit av sina skador.

SKJUTNING 3

Tisdag 23.48

Påskliljegatan

• En person skjuter in genom en fönsterruta på en bostad. Ingen skadas, trots att tre personer befinner sig i bostaden.

SKJUTNING 4:

Onsdag 00.05

Lindängen Centrum

• En buss blir beskjuten när den står vid en hållplats. Enligt uppgift till Kvällsposten avlossades skotten när chauffören gick igenom bussen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!