Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fyra gick genom isen – allvarligt läge

Under torsdagen larmades räddningstjänsten om ett drunkningslarm vid en sjö i Sävsjö kommun.

Fyra personer har dragits upp ur en vak i en sjö utanför Sävsjö, efter att ha gått igenom isen. De har förts till sjukhus med ambulans och deras hälsoläge uppges vara allvarligt.

– När styrkan kom till platsen påträffar man fyra personer i en vak. De har tagits upp ur vattnet av ytlivräddare. Sedan har man satt i gång hjärt- och lungräddning på platsen. Jag kan inte bekräfta deras tillstånd mer än det vi gjort på platsen, säger Göran Melin, räddningschef i beredskap vid Räddningstjänsten.

Flera räddningsstyrkor skickades till sjön, från Nässjö, Sävsjö, Jönköping och Vetlanda. Även ambulans och polis har larmats till platsen.

Enligt uppgift till TT behövde alla fyra personerna hjärt- och lungräddning.

Polisen fick larmet vid 18.36 från en person som hade sett en livboj på isen, men inga människor.

Plusgrader och snö

Jan Insulander, projektledare vid Issäkerhetsrådet, uppmanar allmänheten i de södra delarna av landet att i nuvarande väderläge hålla sig på land.

– Just nu är det tvåsiffriga plusgrader på flera håll i södra Sverige och isarna har inte hunnit växa sig jättetjocka. Dessutom har det kommit en del snö vilket gör att isarna inte växer som de ska, säger han till TT.

För ett otränat öga ser isarna fina ut – men det är viktigt att förstå att de är förrädiska. En vanlig orsak till den här typen av olyckor är att man jämför isen med tidigare år.

”Inget vanligt år”

Ofta tänker folk ungefär ”vi brukar ju vara ute och pimpla så här års och då brukar det ju vara tjockt”, säger Insulander.

– Men det här är inget vanligt år, det ska man ha klart för sig.

Hittills i år har en person omkommit efter att ha gått genom isen. Olyckan inträffade i Gnesta i Södermanland i januari.

– Statistiskt sett så är det ungefär tio förolyckade på isen varje år. Förra året var det ingen i januari och ingen i februari och ingen fram till den 25 mars. Sedan började det. Det är den vanliga vårisen, när solen börjar stå högt och värmer isen inifrån, säger Jan Insulander.


112, 114 14, 1177 – här är viktiga larmnummer att ha koll på.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!